Print this page

RTVS chystá seriál o podsvetí na Slovensku Ilustr. foto: The Godfather

Kniha o mafiánoch od Gustáva Murína bude mať filmovú podobu.

 

 

RTVS chystá podľa zmluvy, ktorú podpísala, 11 dielny seriál o podsvetí na Slovensku s pracovným názvom Mafiáni na Slovensku.

Seriál bude pre RTVS natáčať spoločnosť S PRO ALFA SK Miroslava Čížeka. Seriál sa natáča podľa knižnej predlohy od Gustáva Murína, ktorý je autorom  scenára aj námetu.

Kniha podľa autora vychádza z už oficiálne zverejnených zdrojov, ako sú články v novinách a časopisoch, agentúr TASR a SITA a zverejnené vyjadrenia polície, súdov aj podozrivých a ich obetí. „Neponúka teda žiadne verejnosti neznáme odhalenia. Naopak, ponúka unikátny mediálny obraz toho, čo sa u nás dialo v súvislosti s organizovaným zločinom a jeho prepojením na podnikateľské aj politické kruhy v 90. rokoch."

Dokumentárny seriál „Mafiáni na Slovensku" je reakciou na nie tak dávny spoločenský fenomén, ktorým boli pravidelne sa opakujúce vzostupy a úmrtia tzv. mafiánskych bosov, resp. kľúčových postáv slovenského podsvetia, píše producent v žiadosti o príspevok od Audiovizuálneho fondu, ktorý tiež seriál podporil.

Jednotlivé diely sú postavené na rekonštrukcii dramatických scén z krátkeho života daného mafiánskeho bossa najmä vďaka citáciám televízneho spravodajstva a publicistiky, autentickým výpovediam svedkov z prostredia polície, prokuratúry aj podsvetia, či z prostredia organizovaného zločinu, obetí mafiánskych výčinov, ale napríklad aj novinárov, čo prípad sledovali; ďalej z fotoarchívu vrátane dokrútok autentických miest zločinu.

Celkový koprodukčný vklad RTVS je 198 tisíc eur.
Na obrazovku sa dostane najskôr na jeseň.