Ako reagujú šéfovia RTVS a ČT na výzvu, odvysielať škandalózny ruský dokument o Československu?

Ako reagujú šéfovia RTVS a ČT na výzvu, odvysielať škandalózny ruský dokument o Československu?

"Film je exemplárnou ukážkou toho, ako bezostyšne dnes moc v Moskve prekresľuje dejiny Európy a gumuje mozgy vlastného obyvateľstva," píše sa vo výzve.

Viacero osobností zo Slovenska a Českej republiky napísali generálnemu riaditeľovi Václavovi Mikovi a jeho kolegovi v Českej televízii Petrovi Dvořákovi otvorenú výzvu Uverejnite ruskú propagandu falzifikujúcu inváziu a okupáciu Československa 1968!. Reagujú tak na odvysielaný dokument štátnej televízie Rossia 1 s názom „Varšavská zmluva. Odtajnené stránky," ktorý prekrúca historické fakty o Československu.
„Žiadame vás bezodkladne tento dokument odvysielať v hlavnom vysielacom čase verejnoprávnych televízií Slovenskej republiky a Českej republiky s následnou štúdiovou diskusiou našich historikov a politológov, píšu osobnosti, medzi ktorými je napríklad Fedor Gál alebo Grigorij Mesežnikov.

„Demokratické inštitúcie, medzi ktoré patria aj naše verejnoprávne televízie, by nemali snahy o rozvrat našich demokracií ignorovať ale postaviť sa im zoči-voči," píše sa vo výzve.

Viac: Proti manipulácii ruskej štátnej televízie protestuje aj ÚPN. Píše o nej aj BBC

RTVS sa dokument odvysielať nechystá. „Zdôrazňujeme, že RTVS môže odvysielať iba formáty, na ktoré má zakúpené licenčné práva. V opačnom prípade by sme porušili nielen zákony na území Slovenska, ale aj medzinárodné právne normy, ktoré striktne dbajú na dodržiavanie autorských práv. RTVS nevlastní práva k uvedenému dokumentárnemu filmu. Ich držiteľom je Ruská štátna televízia," napísala v svojom stanovisku pre Omédiách.com Dominika Šulková zo Sekcie marketingu a komunikácie RTVS. Televízia by sa pritom mohla pokúsiť kúpiť vysielacie práva na dokument. Na požiadavku na diskusiu politikov a historikov RTVS nereagovala.

ČT zatiaľ odmietavé stanovisko nedala. „V tejto chvíli sa touto témou zaoberáme," povedala pre Omédiách.com Alžběta Plívová, hovorkyňa ČT.

„Slovenskí a českí občania a najmä mladšie generácie, ktoré ruské tanky na uliciach našich miest v roku 1968 ani dve desaťročia okupácie už nezažili, majú právo vidieť, ako bezostyšne propaganda Moskvy prerába dejiny a ako z pokusu Čechov a Slovákov o socializmus s ľudskou tvárou vyrába dnešné už spolovice fašistické Rusko fašistické sprisahanie. Verejnoprávne televízie demokratických krajín musia na takúto špinavosť odpovedať tým, že ju zverejnia a sprístupnia každému občanovi," píše sa vo výzve.