Print this page

V Nemecku zadržali prominentného moderátora televízie Al-Džazíra Foto: ahmad-mansour.com

Novinára katarskej televízie Al-Džazíra nemecké úrady na žiadosť Egypta cez víkend zadržali. Ahmad Mansúr moderuje talk show v arabskom vysielaní Al-Džazíra.

Súd v Káhire ho vlani v neprítomnosti odsúdil na 15 rokov väzenia kvôli údajnému mučeniu istého právnika na káhirskom námestí Tahrír. Al-Džazíra už skôr obvinenia označila za nepravdivé a za pokus umlčať Mansúra, ktorý patrí k jej najznámejším žurnalistom. Panarabská televízia dnes oznámila, že nemecký vyšetrujúci sudca nariadil ponechať Mansúra vo väzbe.

Egyptské úrady obviňujú Al-Džazíru, že funguje ako hlásna trúba islamského hnutia Moslimské bratstvo podporovaného Katarom, čo televízia popiera.

Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí v roku 2013 ako vtedajší šéf egyptskej armády zakročil proti tomuto hnutiu, ktoré je v Egypte zakázané a je považované za teroristickú organizáciu. Moslimské bratstvo aj katarská televízia egyptské obvinenia odmietajú.

Mansúr, ktorý má britské a egyptské občianstvo, bol zadržaný v sobotu pri nástupe na let spoločnosti Qatar Airways do Dauha, uviedol právnik Al-Džazíra. Podľa hovorcu nemeckej polície bol päťdesiatdva-ročný moderátor zatknutý na berlínskom letisku Tegel na základe medzinárodného zatykača egyptských úradov.

Hovorca egyptskej diplomacie uviedol, že Káhira úzko spolupracuje s nemeckými úradmi. "Je obvinený z trestného činu a bol odsúdený, takže sme samozrejme požiadali o jeho vydanie," povedal Reuters hovorca.

Pred budovou berlínskeho súdu dnes za Mansúrovo prepustenie demonštrovalo asi 80 ľudí, napísala agentúra AP. Mansúr "je nevinný novinár, ktorý je v Egypte nespravodlivo stíhaný," povedal člen Nemecko-egyptského zväzu pre demokraciu, ktorý pomáhal s organizáciou protestu.

Prípad by podľa agentúry Reuters mohol obrátiť pozornosť na otázku slobody médií v Egypte. Kritici tvrdia, že Západ zatvára oči pred údajným potieraním opozície a slobody slova v Egypte a dáva namiesto toho prednosť zlepšovaniu hospodárskych vzťahov a spolupráci v otázke regionálnej bezpečnosti.

Sísí, ktorý v roku 2013 zosadil prvého slobodne zvoleného egyptského prezidenta, islamistu Muhammada Mursího, v júni na pozvanie kancelárky Angely Merkelovej navštívil Nemecko.