Print this page

Čínsky partner J&T vstupuje do českých médií a ďalších spoločností Foto: CEFC

Číňania vstupujú do TV Barrandov, vydavateľstva Týdna a ďalších médií.

Do českých firiem Médea Group a vydavateľstva Empresa Media vstupuje čínska spoločnosť CEFC, ktorá sa stane strategickým partnerom oboch firiem. CEFC bude minoritným vlastníkom týchto spoločností. Príslušné zmluvy boli dnes podpísané v Šanghaji, kde je v rámci návštevy Číny český prezident Miloš Zeman. Empresa je okrem iného vlastníkom TV Barrandov a časopisu Týždeň.
Čínska spoločnosť CEFC má podiel vo finančnej skupine J&T Finance. Minulý týždeň oznámila zvýšenie svojho podielu z piatich na desať percent.

"CEFC je úplne mimoriadne silným finančným a strategickým partnerom a partnerstvo s ním umožní ďalší rozvoj našej mediálnej skupiny," povedal k transakcii predseda predstavenstva spoločností Barrandov Televizní Studio, Empresa Media a Médea Group Jaromír Soukup.

CEFC bude pôsobiť ako strategický a finančný partner. Doterajší jediný majiteľ Médea Group a Empresa Media, Jaromír Soukup, bude partnerom, ktorý bude riadiť obchodné, mediálne a prevádzkové aktivity spoločného zoskupenia.

CEFC v piatok informovala o kúpe futbalovej Slavie. Číňania budú mať v klube 60 percent. Okrem toho minulý týždeň oznámila kúpu Martinického paláca na Hradčanskom námestí, budovy Živnobanky v Prahe. Dnes CEFC informovala aj o získaní 79,4 percentného podielu v Pivovare Lobkowicz a podpísala dohodu o strategickom partnerstve s leteckou spoločnosťou Travel Service, v ktorej postupne prevezme 49,92 percentný podiel.

Empresa Media je štvrtým najväčším mediálnym koncernom v ČR. Vydavateľstvo Empresa Media vlastní televíziu Barrandov a produkčnú spoločnosť Real TV. Portfólio vydavateľstva zahŕňa časopis Týždeň, spoločenský týždenník Sedmička, mesačník Interview, časopis Instinkt, ďalej tituly pre mládež Popcorn a Top Dievčatá, odborný časopis MarketingSalesMedia a elektronický denník Týden.cz.

TV Barrandov v júni oznámila, že bude v rámci programovej skladby spolupracovať s čínskou štátnou televíziou CCTV. Programovým riaditeľom televízie je František Borovský.
Dominantný čínsky vysielateľ by mal získať tzv. programová okna na všetkých staniciach Barrandovskej televíznej skupiny. Spolupráca je plánovaná už počas jesene a týkať by sa mala aj vývoja a výroby nových televíznych relácií.

CEFC je najväčšou súkromnou spoločnosti v Šanghaji a šiestou najväčšou súkromnou firmou v Číne. Pôsobí predovšetkým v oblasti financií, energetiky a priemyslu, kde sa zaoberá spracovaním, skladovaním, distribúciou a obchodovaním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty.