Print this page

Satira o Hitlerovi "A je tu zas" ide do kín. Znovuzrodeného Hitlera mnohí vítali

Filmové spracovanie satirického bestselleru o nacistickom vodcovi Adolfovi Hitlerovi Už je tu zas prichádza tento týždeň do nemeckých kín.

Na rozdiel od knižnej predlohy Timura Vermesa film nie je len satirou na mediálnu a politickú scénu, ale snaží sa ukázať aj to, ako je súčasná nielen nemecká spoločnosť náchylná k populistickému ovplyvňovaniu.

Vermesova kniha vychádza z predpokladu, že sa Hitler prebudí v súčasnom Berlíne, posledné spomienky má na udalosti krátko pred svojou samovraždou na konci druhej svetovej vojny. V neznámom prostredí sa rýchlo zorientuje a vracia sa k šíreniu nacistickej propagandy, ktorú časť divákov vníma ako komediálne vystúpenie. Vďaka popularite v televízii a na internete sa mu darí získavať nových stúpencov.

Filmová verzia sa väčšinou drží knižnej predlohy, režisér David Wnendt vššak do filmu zaradil aj niekoľko improvizovaných pasáží. Pri nich predstaviteľ Hitlera Oliver Masucci hovorí s bežnými ľuďmi v berlínskych uliciach a vyjadruje sa v duchu nacistického vodcu, alebo ide na demonštrácie krajne pravicovej Národnodemokratickej strany (NDP).

"Mnoho ľudí malo nefalšovanú radosť, že vidí Hitlera," povedal režisér v televízii N24. Niektorí ľudia podľa neho dokonca aj pred kamerami vyjadrovali súhlas s tézami filmového Hitlera a neváhali sami dávať najavo rasistické a xenofóbne názory.

Podľa Wnendta je tak film predovšetkým výpoveďou o nemeckej spoločnosti. "Na začiatku sme chceli, aby sa ľudia na zločincovi smiali, aby sa ukázalo, ako bezvýznamný človek to v skutočnosti bol. Ale postupom času začína byť aj vo filme jasné, že Hitler by nikdy nemohol dosiahnuť svoj vplyv bez pomoci úplne normálnych nemeckých občanov a proti ich vôli, "povedal režisér.

Román Už je tu zas vyšiel v roku 2012 a v Nemecku sa stal senzáciou. Na Slovensku vyšiel v preklade od Michala Hvoreckého. Za prvý rok sa predalo viac ako 700.000 výtlačkov, okrem nich aj 300.000 audiokníh. Vermesova kniha bola preložená do viac ako 30 jazykov.