Šňupajúci kuchár je hviezdou už aj v zahraničí. Markíze hrozí pokuta

Šňupajúci kuchár je hviezdou už aj v zahraničí. Markíze hrozí pokuta Foto: Markíza

Nápadom kuchára s práškom v Teleráne na Markíze sa bude zaoberať Rada pre vysielanie a retransmisiu. 

Zábery na kuchára, ktorý si zarovnáva s bankomatovou kartou prášok, vedľa ktorého má trubičku s 500 eurovou bankovkou, pohli slovenským internetom. Video sa šíri na sociálnych sieťach aj v médiách. Hoci televízia Markíza konanie šéfkuchára rázne odsúdila, šéfkuchár sa stal hviezdou aj v zahraničí. Video sa objavilo na webových stránkach viacerých bulvárnych médií. Píše o ňom dokonca The Huffington post, The Sun, Reddit.com a mnohé ďalšie médiá.

 Podrobnosti: Čo sa to šňupe na Markíze?

Na kuchára si posvieti licenčná rada

Prípadom sa bude zaoberať Rada pre vysielanie a retransmisiu. Skrytá forma propagácie omamných látok je zakázaná a televízii za to hrozí pokuta. Zákon je pri aj skrytej propagácii omamných látok totiž veľmi prísny.

„Propagácia omamných látok je vo vysielaní zakázaná. Rada sa už s takýmito prípadmi stretla, za čo vysielateľov sankcionovala. Ak by sa aj v tomto prípade potvrdilo, že vysielateľ porušil zákon, hrozí mu peňažná pokuta," povedal pre Omédiách.com predseda rady Miloš Mistrík.

Podľa zákona o vysielaní a retranasmisii vysielateľ nesmie otvorene alebo skrytou formou propagovať alkoholizmus, fajčenie, užívanie omamných látok, jedov a prekurzorov alebo zľahčovať následky užívania uvedených látok. Rada môže dať televízii pokutu od 500 do 60 tisíc eur.

Šéfkuchár tvrdí, že šlo o žart, ktorý teraz veľmi ľutuje.

„Na vysielanie uvedeného programu sme do tejto chvíle dostali 3 sťažnosti," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa rady Lucia Jelčová. Rada vysielanie zmonitoruje a ak v rámci jeho analýzy zistí, že mohlo dôjsť k porušeniu zákona, voči vysielateľovi začne správne konanie. V tejto chvíli teda nie je možné vyhodnotiť, či vysielaním došlo k porušeniu zákona, dodala Jelčová.

„Považujeme to za absolútne nevhodný „vtip", ktorý nemá v takejto relácii čo robiť. V rámci televízie z toho vyvodíme dôsledky," reagovala v stanovisku pre Omédiách.com hovorkyňa televízie Tatiana Tóthová.