Print this page

Zuzana Piussi prichádza s novým filmom zo zákulisia volieb Reprofoto D1film

Celovečerný film Ťažká voľba bude mať predpremiéru pred voľbami.

 


Zuzana Piussi vo filme prináša pohľad na zákulisie prezidentskej kampane a volieb v roku 2015. Ťažká voľba je česko-slovenským filmom o živote v systéme, kde sa vládne tým najlepším z pokleslých spôsobov. Film si všíma chovanie voličov, prácu marketingových expertov okolo kandidátov Andreja Kisku, Milana Kňažka a ďalších. Sleduje prípravy na stretnutia s občanmi, diskusie, ale aj to, čo robili Kiska či Radoslav Procházka v čase oddychu.

 Foto: D1film

„Film sme začali nakrúcať pred dvoma rokmi, pracovali na ňom siedmimi kameramani, po roku a pol sme film dotáčali, aby sme sa na materiál mohli pozrieť s odstupom času, dať z neho preč všetko, čo časom zostarlo, všetko, čo bolo dobové. Po dvoch rokoch sme začali strihať a snažili sme sa film urobiť tak, aby sme ukázali poetiku politického systému, ktorú väčšina ľudí nevníma, ostáva skrytá," povedala o filme Zuzana Piussi, podľa ktorej niektoré veci sú najlepšie vidieť práve ako časozberné.

Zuzana Piussi má za sebou viacero filmov, v ktorých nastavuje zrkadlo politikom aj spoločnosti. Film od Fica do Fica odmietli multiplexy, napriek tomu patril medzi najdiskutovanejšie dokumenty v roku 2012. Za film Nemoc tretej moci o slovenskom súdnictve jej hrozilo väzenie.

Foto: D1film

Vo filme sa objaví aj kandidátka na prezidentku Helena Mezenská, filozof Václav Bělohradský či senátor a protikorupčný expert Libor Michálek.

Film si môžu diváci pozrieť ešte pred parlamentnými voľbami.

Od 1. marca 2016 bude možné pozrieť si film na internete - na webe Denníka N. Premiéra sa uskutoční v dňoch od 27. februára do 6. marca 2016 v ôsmich slovenských mestách: v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici, Žiline, Martine, Prievidzi, Trenčíne, Liptovskom Mikuláši a tiež v Prahe.

"V sobotu 27. februára o 17.00 hod. bude premiéra v bratislavskej A4. O 19.00 budú mať film možnosť vidieť v Banskej Bystrici, v tamojšej Záhrade. V nedeľu 28. februára sa film vráti do Bratislavy, premietať sa bude vo Flame Music Bare. Na 1. marca sú naplánované dve projekcie – o 18.00 hod. v Trnave, vo Watch & Think a o 19.00 vo Foajé v Bratislave. Deň pred voľbami, 4. marca si budú môcť dokument pozrieť diváci v Martine, o 18.00 a 20.00 hod. v Mestskej scéne a Žilinčania o 19.00 hod. na Stanici-Záriečie," píše v tlačovej správe spoločnosť. 

Koncept spolu so Zuzanou Piussi pripravil producent a strihač filmu Vít Janeček a Ivan Ostrochovský. Vznik filmu podporil český Státní fond kinematografie. Distribúciu filmu na Slovensku zabezpečuje spoločnosť Filmtopia.