Print this page

Oscara získala novinárska dráma Spotlight o zneužívaní detí v katolíckej cirkvi Reprofoto

DiCaprio sa dočkal prvýkrát Oscara. Oscara pre najlepší neanglicky hovorený film získal maďarský film Saulov syn.

 

 

Víťazným filmom 88. ročníka udeľovania Oscarov cien Americkej filmovej akadémie je novinárskej dráma Spotlight, ktorá v noci na dnes zvíťazila nad favorizovaným filmom Revenant Zmŕtvychvstanie.

Druhýkrát za sebou získal Oscara za najlepšiu réžiu Mexičan v hollywoodskych službách Alejandro González Iñárritu a prvýkrát v živote sa pozlátenej sošky dočkal Leonardo DiCaprio.

Víťazný film Spotlight rozpráva o tíme reportérov z Boston Globe, ktorí sa dlhodobo venovali kauze zneužívania detí v katolíckej cirkvi. Tím reportérov sa snaží preskúmať obvinenia zo zneužívania detí v katolíckej cirkvi. Ich rok dlhé vyšetrovanie odhalí desiatky rokov trvajúcu kamufláž na najvyššej úrovni v bostonských náboženských inštitúciách. Príbeh vznikol na základe skutočnosti, investigatívny tím získal za prácu Pulitzerovu cenu.

Iñárritu druhýkrát za sebou získal Oscara za najlepšiu réžiu. Vlani triumfoval so svojím filmom Birdman. Dvorný kameraman mexického filmára Emmanuel Lubezki získal Oscara tretíkrát za sebou. Vlani pozlátenú sošku dostal za film Birdman, predvlani za gravitáciou.

Svojho prvého Oscara nakoniec - na piaty pokus získal 41-ročný Leonardo DiCaprio, ktorý vo filme Zmŕtvychvstanie stvárnil hlavnú rolu lovca kožušín, odsúdeného zomrieť v drsnej prírode Južnej Dakoty prvej polovice 19. storočia. DiCaprio tak porazil napríklad Matta Damona (Marťan) alebo britského kolegu Eddieho Redmaynea, ktorý sa zaskvel v životopisnom filme Dánske dievča.

Oscara pre najlepší neanglicky hovorený film získal maďarský film Saulov syn. Film z prostredia nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime je celovečerným debutom režiséra Lászlóa Nemesa.

Svojho prvého Oscara za najlepšiu hudbu získal legendárny taliansky skladateľ Ennio Morricone za hudbu k filmu Osem hrozných režiséra Quentina Tarantina. Na jej vzniku sa podieľali členovia Českého národného symfonického orchestra (ČNSO).

Na tohtoročnom udeľovaní Oscarov sa presadil austrálsky akčný sci-fi film Šialený Max: Bláznivá cesta. Má na konte šesť Oscarov predovšetkým v technických kategóriách. Oscara za najlepšie kostýmy, za najlepšiu výpravu a dekorácie , za najlepšie masky a za strih.

Šialený Max premenil aj nominácie v kategóriách zvukové efekty a zvuk.

Oscara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe získala Švédka Aliciu Vikanderová za stvárnenie role manželky dánskeho transsexuálneho maliara Einara Wegenera vo filme Dánske dievča.

Oscara pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe prevzal Mark Rylance z filmu Most špiónov. Na trofej tak nedosiahol napríklad Sylvester Stallone.

Oscara za najlepší pôvodný scenár získali Thomas McCarthy a Josh Singer za Spotlight.

Trofej za najlepší adaptovaný scenár dostali Adam McKaye a Charles Randolph za film Stávka na neistotu.

Oscara za vizuálne efekty získali spolutvorci britskej sci-fi Ex Machina Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington a Sara Bennetta.
Oscar pre najlepší krátkometrážny animovaný film patrí čilskému filmu Historia de un oso (Medvedí príbeh).

Oscar pre celovečerný dokument patrí životopisnému filmu Amy, pre krátkometrážny dokument pakistanskému A Girl in the River: The Price of Forgiveness.

Oscar pre najlepší krátkometrážny hraný film ide do Británie za snímkou Stutterer (Koktal) režiséra Benjamina Clearyho.