Print this page

Rumunsko vylúčili z hudobnej súťaže Eurovízia Foto: FB Eurovision

Rumunsko vylúčili zo speváckej súťaže Eurovision Song Contest potom, čo národná televízie nezaplatila dlhy z roku 2007.

 

 

Podľa Európskej vysielacej únie (EBU) dlhuje stanice Televiziunea Romana (TVR) 16 miliónov švajčiarskych frankov (asi 13 miliónov eur). Informoval o tom dnes server BBC News.

EBU označila nutnosť vylúčiť Rumunsko zo súťaže, ktorá sa bude konať budúci mesiac vo Švédsku, za "poľutovaniahodnú". Rumunsko nikdy v Eurovízii nevyhralo, v roku 2005 a 2010 skončili jeho interpreti na treťom mieste.

EBU vyzvala rumunskú vládu, aby podnikla uspokojivé kroky na uhradenie dlhu do 20. apríla. Organizácia pozerá na rumunský štát ako na subjekt právne zaviazaný umoriť dlh ich televízie.

Odporúčame aj: Na Eurovíziu mieri finalistka Česko Slovenskej SuperStar

"Je poľutovaniahodné, že sme boli nútení podniknúť tento krok," povedala generálna riaditeľka EBU Ingrid Deltenreová. "Sme sklamaní, že všetky naše snahy vyriešiť túto záležitosť nevyvolali zo strany rumunskej vlády žiadnu odozvu," dodala. Podobné rozhodnutie bolo podľa nej nutné, pretože pokračujúca zadlženosť TVR ohrozovala finančnú stabilitu EBU.

Európska vysielacia únia je nezisková asociácia zastupujúca 73 verejnoprávnych staníc v 56 krajinách. Rumunská štátna televízia tiež stratí prístup k ďalším členským službám EBU vrátane správ Eurovision News a Sports News, a tiež právo vysielať niektoré športové prenosy.

Rumunsko prvýkrát súťažilo v Eurovízii v roku 1994. V tomto roku ho mal reprezentovať Ovidiu Anton so svojou piesňou Moment of Silence.

Súťaž Eurovízia sa koná každý rok a patrí k najsledovanejším televíznym prehliadkam hudby v Európe. Slovensko sa súťaže nezúčastňuje.