Print this page

Vedenie televízie prikázalo redaktorom tému utečencov prezentovať ako hrozbu Foto: Prima

Český portál HlídacíPes.org v pondelok priniesol článok o tom, že vedenie televízie Prima nariadilo redaktorom spravodajstva, že tematiku utečencov majú prezentovať ako hrozbu, problém a krízu. Televízia Prima to označila za špekuláciu.

 

 

HlídacíPes.org dnes zverejnil nahrávku z porady z leta 2015, kde rozhodnutie padlo.
Porada podľa webu bola 7. augusta. Z nahrávky je zrejmé, že jej predchádzal spor vo vnútri redakcie a na porade šéfka spravodajstva Jitka Obzinová upozorňuje redaktorov, že pri informovaní musia mať jednotný postoj, ktorý určuje ich zamestnávateľ.

Obzinová bola v minulosti výrobnou riaditeľkou v TV JOJ.

"Sme tu všetci zamestnaní, máme zamestnávateľa, ktorý má nejaký postoj. Ak ho akceptujem ja, akceptuje ho vedúci vydania, tak vy jednoducho poslúchnete príkaz vedúceho vydania. Ak to tak nie je, tak vlastne neakceptujete fakt, že ste tu zamestnaní a potom nemá cenu, aby ste tu boli zamestnaní," hovorí v nahrávke Obzinová. Okrem iného hovorí aj to, že aj keď redaktori majú iný názor nesmú ho do spravodajstva dávať.

Článok vyvolal búrlivé reakcie - na jednej strane kritiku redakčnej neslobody na druhej strane kritiku webu HlídacíPes a človeka, ktorý interný záznam z porady vyniesol. „Robí sa z toho hrozná aféra a Jitka Obzinová len pripomína, že moderátori a hlásatelia musia mať jednotný prístup, a že úlohou zamestnanca je plniť zadania zamestnávateľa," reaguje napríklad jeden z čitateľov.

Fungovanie médií sa nedá porovnávať s fungovaním akejkoľvek štandardnej firmy.

Základným princípom novinárskej práce je totiž prinášať pravdu - pravdivý neprikrášlený pohľad na realitu a teda aj na utečeneckú krízu, bez ohľadu na to, aké sú záujmy, či názory majiteľa. Ak médium realitu mení, médium už nie je nezávislé.

Je možné, že majitelia majú protiutečenecké nálady, no nútiť redaktorov, aby len v tom duchu informovali obyvateľov, je popretím princípov nezávislosti médií.

Na nahrávke význam svojho médiá a vplyv na verejnú mienku redaktorom zdôrazňuje aj zástupca majiteľa podpredseda predstavenstva FTV Prima Holding Luboš Jetmar.

V nezávislých médiách majiteľ nemá čo dávať úlohy ako o čom informovať. Spravodajstvo má riadiť šéf spravodajstva, nie majiteľ.

HlídacíPes.org sleduje etiku médií v Českej republike. Zverejnenie internej nahrávky vysvetľuje verejným záujmom. „Nahrávka potvrdzuje to, že pokrývanie téme utečeneckej krízy nie je vedené podľa žurnalistických štandardov zakotvených napríklad aj v kódexe, ku ktorému sa sama televízia Prima hlási. Namiesto toho má byť spracovávané v súlade s názorom vedenia televízie," píše web HlídacíPes.org.

O tom, že vysielanie sa po porade zmenilo dokladuje nielen monitoring, ktorý urobil HlídacíPes, ale aj analýza českej licenčnej rady: "Vysielanie vo svojom celku príliš nedbalo na perspektívu samotných utečencov a vykresľovali ju skôr ako zdroj problémov pre Európanov. Takto výrazne eurocentrický pohľad môže implicitne posilňovať odmietavé (protiutečenecké) postoje českej verejnosti. S tým, že rada nedospela k záveru, že by" takýto prístup sám o sebe bol porušením niektorého z ustanovení zákona o vysielaní."

Aktualizácia 1. 6.: Stanovisko TV Prima:

"Spravodajstvo televízie Prima pracuje s redakčným prístupom založeným na nezávislom popise udalostí. Dňa 7/9/2015 sa jednalo o redakčný poradu, ktorej cieľom bolo nastaviť pre diváka zrozumiteľný a konzistentný redakčný prístup k tematike prebiehajúcej utečenecké otázky. Na tejto porade odzneli v rámci štandardnej diskusie rôzne názory. Luboš Jetmar, člen predstavenstva FTV Prima, bol pozvaný riaditeľkou spravodajstvo Jitkou Obzinovou iba ako človek s osobnými skúsenosťami z niekoľkoročného života v arabskom svete. Po tejto porade spravodajstvo televízie Prima pokračovalo v každodennej redakčnej práci, kedy jednou z tém bola aj tzv. Utečenecká otázka. Jeho vyváženosť potvrdila aj Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie svojou analýzou monitoringu zverejnená 15. 12. 2015 a následne aj svojím rozhodnutím o reportáži týkajúce sa irackých utečencov z 19. 4. 2016. Spravodajstvo televízie Prima bude aj naďalej informovať nezávisle o utečenecké kríze aj iných zásadných problémoch našej spoločnosti."