Budeme ďalej bojovať, povedala vdova po Navalnom pri prevzatí ceny za slobodu médií (VIDEO)

Budeme ďalej bojovať, povedala vdova po Navalnom pri prevzatí ceny za slobodu médií (VIDEO) Instagram Kira Yarmysh

Julija Navalná, vdova po ruskom opozičnom predákovi Alexejovi Navalnom, dnes dostala Cenu za slobodu médií. Prevzala ju v Bavorsku na Summite Ludwiga Erharda, vrcholnom stretnutí nemeckých politikov a zástupcov hospodárstva, ktoré je pomenované po bývalom nemeckom spolkovom kancelári a ekonómovi. Navalná zdôraznila v ďakovnej reči svoj úmysel naďalej vytrvať v boji proti represiám, ktorými zviera režim prezidenta Vladimíra Putina ruskú spoločnosť aj slobodu slova a médií, píše agentúra DPA.

Cena bola udelená posmrtne aj jej mužovi. Ruský opozičný predák Navalnyj zomrel pred dvoma mesiacmi v ruskom väzení. "Môj manžel bol úžasný v tom, že dokázal zo všetkých médií urobiť médiá slobodné," povedala 48-ročná žena. Normálnej európskej budúcnosti a blahobytu stojí podľa nej v Rusku v ceste len prezident Putin. "Ale to nemusí trvať večne, budeme presviedčať stále viac a viac ľudí, že by Rusko malo nastúpiť európsku cestu," povedala Navalná. V súčasnosti je podľa nej v krajine mnoho ľudí umlčovaných, ale aj malé zmeny môžu napomôcť tomu, že ich hlas začne byť zase počuť.

Pri odovzdávaní ceny vyslovil predseda opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz Navalnej svoj obdiv. "Vaša nebojácnosť v nás dodnes zanecháva hlboký dojem," povedal. "Julija Navalná je tvárou iného Ruska, tvárou nádeje na lepšiu budúcnosť," dodal šéf nemeckej opozície.

Cena za slobodu médií sa každoročne udeľuje na niekoľkodňovom Summite Ludwiga Erharda osobnostiam verejného života, ktoré sa mimoriadne zaslúžili o slobodu prejavu, dialóg a demokraciu. V roku 2023 bol ocenený Garry Kasparov a v predchádzajúcich rokoch boli medzi laureátmi ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov.

Alexej Navalnyj zomrel 16. februára vo väzenskom tábore na Sibíri podľa údajov ruských úradov prirodzenou smrťou. Presné okolnosti jeho úmrtia zostávajú nejasné, Navalného rodina a niektorí spolupracovníci hovoria o tom, že bol zavraždený. Kremeľ to popiera.