Vzniká nový film o Václavovi Havlovi, Olgu stvárni Anna Geislerová

Vzniká nový film o Václavovi Havlovi, Olgu stvárni Anna Geislerová Foto z filmu Anthropoid

Na výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy sa začne natáčať film Havel.

 

 

Natáča ho podľa vlastného scenára český režisér Slávek Horák, ktorý má za sebou debut Domácí péče. Horák sa inšpiroval disidentskými rokmi dramatika a neskoršieho prezidenta Václava Havla a jeho dej vyvrcholí zamatovou revolúciou. Do titulnej úlohy Horák obsadil mladého herca Viktora Dvořáka, známeho skôr z divadla alebo televízie, Olgu Havlovú stvárni Anna Geislerová. S premiérou filmu sa počíta na budúce leto.

Okrem Dvořáka a Geislerovej sa vo filme objavia napríklad Jiří Bartoška, ​​Jenovéfa Boková, Martin Hofmann a v symbolických úlohách tiež hlavní predstavitelia Horákovho prvého filmu, Alena Mihulová a Bolek Polívka.

"Námet som písal sám spolu so scenáristom Rudolfom Suchánkom. Písali sme to tri roky. Je to o tom, ako sa z bohémskeho, možno ľahkovážneho dramatika stal tento bojovník, seriózny muž a nakoniec až prezident na prekvapenie všetkých vrátane jeho samého," povedal Horák pre ČTK. "Žánrovo nepôjde o čistú komédiu ani drámu, bude to dramedy, čo sa dnes bežne používa, a tým, ako je to inšpirované životopisom, hovorím tomu biodramedy," opísal režisér svoj ďalší film.

S tohtoročným výročím 30 rokov od nežnej revolúcie ho vraj nechce spájať. "Mala by to byť vec, ktorá má stáť sama na svojich nohách a nemá to byť kvôli nejakému výročiu," uviedol.

Skoro všetky postavy filmu Havel sú podľa neho založené na reálnych predobrazoch. "Niekde sme museli 'pribásniť' viac, niekde menej. Ústredná dvojica je, samozrejme, Havel s Olgou, veľkú úlohu má Pavel Landovský, jeho postava je založená na jeho reálnych osudoch vrátane emigrácie, ďalšia veľká postava je Pavel Kohout, jeho postava je tiež na základe faktov. Vychádza to z reálnych situácií, ale niekde je to dohrané tak, aby fungoval filmový celok, "povedal tvorca. "Ducha historickej pravdy zachovávame," dodal.

Že film bude mať dobré načasovanie, súdi Horák podľa súčasnej politickej situácie v Česku. "Je to vlastne aktuálna téma. Situácia sa paradoxne otočila, bohužiaľ tvrdý materializmus zvíťazil a máme pocit, že je to chyba a škoda. Aj to je jeden z dôvodov, prečo to robiť teraz," hovorí Horák. Veľký príbeh chcel vraj robiť vždy a osobný príbeh Václava Havla ho vždy lákal.

"A nerezonuje to (námet filmu) len v našej spoločnosti, pár Američanov, čo to čítali, mi hovorili: 'To je do Trumpovej Ameriky bezchybná téma. Téma osobnej zodpovednosti politika za to, čo robí, že za to ručí svojím životom, že je to o ideáloch, a nie len o biznise ...," domnieva sa režisér. S filmom tak má podľa svojich slov aj medzinárodné ambície.