České rádiokomunikácie kvôli koronavírusu odložili vypínanie TV vysielania

České rádiokomunikácie kvôli koronavírusu odložili vypínanie TV vysielania Ilustr. foto Towercom

Do konce března se kvůli šíření koronaviru zastaví přechod na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2. Nebudou se vypínat žádné televizní vysílače. Dohodly se na tom České Radiokomunikace s dalšími dotčenými institucemi a televizními stanicemi.

 Uvedly to v tiskové zprávě.

Změna se týká všech termínů plánovaného vypínání stávajícího vysílání DVB-T a přelaďování přechodové sítě DVB-T2 na finální kmitočty, včetně těch z dnešní půlnoci. Na vysílačích Cheb - Zelená hora a Jáchymov - Klínovec dnes o půlnoci provozovatel nevypne multiplex 2. Nebude ani přeladěná přechodová DVB-T2 síť 12 z kanálu 31 na kanál 38.

Stejně tak nebude 19. března vypnuto vysílání programů České televize na vysílačích České Budějovice Kleť a Vimperk Mařský vrch a na vysílačích na jižní Moravě, Brno Kojál, Hády, Barvičova a Mikulov Děvín, což mělo 31. března zahájit přechod na DVB-T2 na Moravě. Vypnuto nebude ani vysílání multiplexu 2 v pondělí 23. března v Ústí nad Labem z vysílače Buková hora, a v Chomutově na Jedláku.

"Chceme lidem, kteří mají mnoho starostí se současnou složitou situací, ušetřit alespoň nutnost přelaďování televizních přijímačů. Televizní vysílání je nyní primárním kanálem přenosu informací v reálném čase, pozemní vysílání má na rozdíl od všech ostatních platforem povinnost zajistit přenos vysílání co největšímu počtu lidí a nebudeme tuto situaci komplikovat nutností přeladění. Lidé musí myslet především na ochranu svého zdraví," uvedl generální ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan. O nových datech ČRa jednají s ČTÚ a ministerstvem průmyslu.

Platformu pozemního vysílání využívá pro příjem televize v Česku téměř 60 procent domácností. Pozemní televizní vysílání pokrývá svým signálem více než 99 procent domácností v ČR a pozemní televize je pro diváky jedinou bezplatnou platformou.