Polícia rieši fotomontáž z facebooku, ktorou sa vyhrážali trom pražským politikom (FOTO)

Policie se zabývá fotomontáží umístěnou na facebooku, na níž předseda hnutí Slušní lidé Zdeněk Pernica vyhrožuje likvidací pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti), starostovi Prahy 6 Ondřeji Kolářovi (TOP 09) a Řeporyjí Pavlu Novotnému (ODS). Informoval o tom dnes server Aktuálně.cz. Všichni tři komunální politici mají podle médií kvůli dřívějším výhrůžkám policejní ochranu. Pernica se hájí tím, že šlo o satiru.

Pernica v sobotu podle serveru umístil na svůj facebookový profil obrázek zachycující pražské politiky s překvapenými výrazy v obklopení komanda, jehož součástí je i Pernica držící útočnou pušku. "Nevíte, kolik rublů je odměna? Přišel jsem kvůli koroně o peníze a potřebuju to nějak doskočit," uváděl doprovodný text u obrázku. Na fotomontáž na twitteru upozornil novinář z týdeníku Respekt Ondřej Kundra. Policie poté pod jeho příspěvek napsala, že děkuje za upozornění a případem se už zabývá.

Pernica dnes podle Aktuálně fotomontáž smazal a zveřejnil její cenzurovanou verzi, později ale odstranil i tu. V příspěvku se hájil tím, že šlo pouze o humorný příspěvek a satiru. "Normální člověk pochopí, že je to humor a satira, i když se mu to třeba nelíbí," uvedl.

Kolář i Hřib čelí výhrůžkám kvůli nedávnému odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva z šesté městské části, které vyvolalo silnou nevoli a protesty Ruska. Socha je nyní v depozitáři, odkud se má přesunout do chystaného Muzea paměti 20. století. Městská část chce sochu nahradit památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války. Koněv se na konci druhé světové války podílel na osvobození Prahy. Později velel krvavému potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby Berlínské zdi.

Policejní ochranu má i Novotný, který chystá v Řeporyjích pamětní desku takzvaným vlasovcům padlým při osvobozování Prahy v roce 1945.

Trojnásobný mistr ČR v kickboxu Pernica stojí za vznikem hnutí Slušní lidé, které někteří politologové označili za radikální pravici. Členové hnutí na sebe před dvěma lety upozornili v brněnském divadle přerušením kontroverzního divadelního představení Naše násilí a vaše násilí, kdy vstoupili na jeviště a bránili hercům v produkci.