Súd poslal vydavateľstvo Mladá fronta a. s. do konkurzu

Insolvenční soud v Českých Budějovicích poslal dnes vydavatelství Mladá fronta a. s. do konkurzu. Rozhodl o tom na schůzi věřitelů Mladé fronty, která trvala od pátečního dopoledne více než 16 hodin. V insolvenčním řízení se s pohledávkami k Mladé frontě přihlásilo více než sto věřitelů, kteří žádají celkem 341 milionů korun.

 

Zástupci Mladé fronty u soudu navrhovali reorganizaci společnosti. Argumentovali tím, že konkurz by mohl vyvolat paniku u partnerů i zaměstnanců. "Naším společným zájmem s dlužníkem je zachování provozu. Spor je jen o způsob, jakým tohoto cíle dosáhnout," řekla u soudu insolvenční správkyně Petra Hýsková.

Mladá fronta vydává ekonomický týdeník Euro a další časopisy. Divize Online provozuje ekonomický web Finance.cz a dalších 12 specializovaných online titulů. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 200 nových titulů. O vydavatelství již projevila zájem skupina CPI Property Group Radovana Vítka. Mladou frontu chtěl také koupit majitel televize Barrandov Jaromír Soukup. Odkup nabízel prostřednictvím firmy Empresa Media.

Mladou frontu vlastní podnikatel František Savov, který je v ČR obviněn v kauze daňových podvodů, žije v Londýně. Loni v prosinci v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV řekl, že do Česka by se rád vrátil, ale má obavy, že mu nebude umožněn spravedlivý proces. Savov v rozhovoru také řekl, že o jeho majetek usiluje firma Czechoslovak Group. Michal Strnad z Czechoslovak Group na dotaz DVTV pouze uvedl, že se těžko může k tvrzení Savova vyjadřovat.