Devadesátky bol najsledovanejším českým seriálom za posledných 18 rokov (VIDEO)

Devadesátky bol najsledovanejším českým seriálom za posledných 18 rokov (VIDEO) Foto: Česká televízia

Kriminálny seriál Devadesátky vysielaný posledných šesť nedeľných večerov na ČT1 sa stal s priemernou sledovanosťou 2,23 milióna divákov najsledovanejšou sériou za posledných 18 rokov. V ČR ho sledovalo 47,5 percent všetkých, ktorí mali v danom čase zapnutú televíziu. Uviedla to dnes Česká televízia.

Premiérová séria Českej televízie sa stala televíznym hitom začiatku tohto roku.

Najsledovanejším dielom bol piaty, venujúci sa orlickým vrahom. Videlo ho 2,41 milióna divákov, a epizóda sa tak stala najsledovanejším nedeľným programom v hlavnom vysielacom čase od začiatku elektronického merania sledovanosti v roku 1997. Kriminálna séria oslovila približne rovnako mužov ako ženy (47:53), a to najmä vo vekovej skupine 45 až 64 rokov, a následne v skupine 25 až 44 rokov. Záujem o seriál stúpal so vzdelaním divákov.

„Príbehy boli samozrejme zaujímavé, ale bola to do istej miery aj nostalgia po dobe, keď sme boli mladší,“ vysvetľuje si divácky záujem slovenský režisér Peter Bebjak.

Súčasne u divákov boduje aj dokumentárna séria Polosvět, ktorý kriminálny seriál dopĺňa. Päť epizód Polosvěta si vo štvrtok na ČT2 pozrelo v priemere 560.000 divákov.

Najsledovanejší bol doteraz štvrtý diel zameraný na nájomných vrahov. S 711.000 divákmi sa stal najsledovanejším nešportovým a nespravodajským programom ČT2 ​​od roku 2007. Poslednú epizódu uvedie ČT tento štvrtok. Vysokú obľubu Devadesátek potvrdzuje aj divácke hodnotenie, ktoré má nadpriemerné hodnoty. Diváci oceňovali najmä herecké výkony, inšpiráciu skutočnými prípadmi a taktiež prácu maskérov.

Seriál sledovali aj mnohí diváci na Slovensku.