Zomrela herečka Libuše Šafránková (VIDEO)

Zomrela herečka Libuše Šafránková (VIDEO)

Vo veku 68 rokov zomrela česká filmová, televízna a divadelná herečka Libuše Šafránková, s odkazom na informácie od rodiny o tom informovala česká CNN Prima News.

 Obľúbená herečka, ako v ČR tak aj na Slovensku, sa najviac preslávila hlavnou úlohou vo filmovej rozprávke Tri oriešky pre Popolušku. Hrala princezné v mnohých ďalších rozprávkach, známe sú aj jej ďalšie role pôvabných mladých žien aj starostlivých mamičiek. Bola dlhoročnou členkou pražského Činoherného klubu.

K najznámejším filmom, v ktorých hrala, patria Třetí princ, Princ a večernice, Vrchní, prchni! nebo Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Na filmovom plátne sa objavila aj v oscarovej snímke Jana Svěráka Kolja, za ktorý získala Českého leva v kategórii Najlepší ženský herecký výkon, či v prepise knihy Michala Viewegha Báječná léta pod psa, kde stvárnila zložitý charakter v časovom rozmedzí 30 rokov.

 

Z televíznej tvorby sú známe jej postavy v pokračovaní seriálu Nemocnica na okraji mesta, v Četnických humoreskách a seriálu Náhrdelník, kde sa objavila po boku svojho manžela Josefa Abrháma. Filmový portál csfd.cz obsahuje takmer 150 jej postáv vrátane televíznych. 

Odporúčame aj: V súvislosti s úmrtím Libuše Šafránkovej menia RTVS a ČT program (VIDEO)

"Všetci ju volali Libuška, nikdy Libuše, pretože to bolo také milé dievča, že sa to jednoducho inak povedať nedalo. Libuška bola neskutočne nadaná herečka, môžete na ňu spomínať tak, že vás dojala, alebo že vás rozosmiala, pretože ona dokonale plnila obe tieto úlohy," povedal dnes ČTK jej herecký kolega a scenárista Zdeněk Svěrák. "Asi najradšej ju mám v scéne z Vesničky střediskovej, keď počíta žiarlivému manželovi, ako dlho vydrží na jedno nadýchnutie pod vodou. Myslím, že nebudem sám, kto na ňu bude spomínať ako na krásnu a veselú ženskú," povedal.