Film Na západnom fronte nič nové získal 14 nominácií na cenu BAFTA (VIDEO)

Film Na západnom fronte nič nové získal 14 nominácií na cenu BAFTA (VIDEO) Foto: Netflix

Nemecký snímok Na západnom fronte nič nové získal 14 nominácií na cenu BAFTA, najviac v histórii cudzojazyčných filmov spoločne s filmom Tiger a drak (2000). Po desiatich nomináciách majú filmy Všetko, všade, naraz a Víly z Inisherinu. Víťaza, vrátane najlepšieho filmu, oznámi Britská akadémia filmového a televízneho umenia 19. februára v Londýne, píše denník The Hollywood Reporter.

 

Na západnom fronte nič nové režiséra Edwarda Bergera je už treťou filmovou adaptáciou rovnomenného románu nemeckého spisovateľa Ericha Máriu Remarquea z roku 1928. Autor do knihy naturalisticky vtlačil svoje zážitky z prvej svetovej vojny, do ktorej hlavný hrdina, mladý Paul Bäumer, pod psychickým tlakom rýchleho víťazstva, aby sa neskôr stretol s krutou realitou vojny.

Film sa nakrúcal v niekoľkých európskych krajinách vrátane Českej republiky, konkrétne v Prahe a pražských Barrandovských štúdiách, v Žatci, na hradoch Točník, Libušín a Sychrov, na zámku Liběchov a na mnohých ďalších miestach.

Na treťom mieste v počte nominácií sa deviatimi nomináciami umiestnil Elvis austrálskeho režiséra Baza Luhrmanna. Päť nominácií získala americká hudobná dráma Tar Todda Fielda v hlavnej úlohe s Cate Blanchettovou o prvej ženskej šéfdirigentke významného nemeckého orchestra.

Celkom nominovaných bolo 215 ľudí, ktorí pracovali na 45 "výnimočných" filmoch naprieč rôznymi žánrami i rozprávacími štýlmi, ktoré majú každý unikátny pohľad na svet, uviedla riaditeľka ceny a producentka Jane Millichipová.