Vo veku 82 rokov zomrel herec Ryan O'Neal známy z Love Story (VIDEO)

Vo veku 82 rokov zomrel herec Ryan O'Neal známy z Love Story (VIDEO) Foto z filmu Love story

Vo veku 82 rokov zomrel americký herec Ryan O'Neal známy najmä svojou rolou v romantickom filme Love Story (1970), za ktorú si vyslúžil nomináciu na Oscara. S odvolaním sa na hercovho syna Patricka o tom informoval spravodajský server BBC aj ďalšie médiá. Príčinu úmrtia rodina neoznámila. Hercovi však bola v roku 2001 diagnostikovaná chronická leukémia a v roku 2012 rakovina prostaty. O'Neal ďalej hral okrem iného vo filmoch Čo ďalej, doktor?, Papierový mesiac alebo Príliš vzdialený most.

 Otec bol "hollywoodska legenda. Bodka," konštatoval hercov syn. "Môj otec dnes pokojne zomrel, so svojim milujúcimi po boku," napísal Patrick O'Neal na platforme Instagram. "Ako človek bol môj otec veľkorysý," dodal. "A bol to vždy ten najzábavnejší človek v miestnosti. A jednoznačne najkrajší, ale aj s najväčším šarmom. Smrtiaca kombinácia," napísal o svojom otcovi.

Drsná vizáž O'Neala katapultovala medzi hollywoodske hviezdy po filme Love Story, príbehu lásky študenta Harvardovej univerzity a dievčaťa z chudobnej rodiny, ktorá zomrie na zhubnú chorobu. Americký filmový inštitút snímku považuje za jeden z desiatich najromantickejších filmov všetkých čias.

V roku 1972 si zahral v komédii Čo ďalej, doktor? po boku Barbry Streisandovej. V roku 1979 sa s ňou znova objavil vo filme Žena v ringu. "Veľmi ma mrzí správa o úmrtí Ryana O'Neala," napísala Streisandová na sieti X. "Bol zábavný a očarujúci. Budeme naňho spomínať," dodala.

Vo filme Papierový mesiac (1973) si zahral podvodníka z doby hospodárskej krízy. V snímke sa objavila aj jeho deväťročná dcéra Tatum O'Neal, ktorá za vedľajšiu úlohu získala Oscara.

Po filmoch Príliš vzdialený most (1977) a Barry Lindon (1975) jeho herecká hviezda na konci 70. rokov zhasla. Na titulných stranách novín sa udržal hlavne kvôli svojmu búrlivému osobnému životu.

O'Neal sa narodil v Los Angeles v roku 1941. Jeho matka bola divadelnou herečkou a otec spisovateľom a scenáristom. V škole sa venoval boxu. Neskôr prišiel k prvým menším televíznym rolám.

Bol dvakrát ženatý. Najprv s americkou herečkou Joan Moore, s ktorou mal dve deti, vrátane spomínanej dcéry Tatum, a potom s herečkou Leigh Taylor-Young, držiteľkou televíznej ceny Emmy, s ktorou mal syna Patricka.

O'Neal udržoval dlhoročný búrlivý románik s herečkou Farrah Fawcett. Vzťah trval od roku 1979 do roku 1997 a potom od roku 2001 až do smrti Fawcett v roku 2009.

V rozhovore s Piersom Morganom v roku 2011 O'Neal uviedol, že opätovné sledovanie filmu Love Story ho "vlastne rozčuľuje".