Film Vlny zabojuje o Oscara (VIDEO)

 Do boja o cenu 97. ročníka americkej Akadémie filmového umenia a vied Oscar vybrali členovia Českej filmovej a televíznej akadémie (ČFTA) v kategórii Najlepší zahraničný film Vlny scenáristu a režiséra Jiřího Mádla. ČTK to za akadémiu oznámila Silvia Marková. Film je inšpirovaný skutočným príbehom skupiny novinárov medzinárodnej redakcie Československého rozhlasu a ich odhodlaním prinášať nezávislé správy za každú cenu.

Vo svetovej premiére bola snímka Vlny uvedená na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary, kde režisér Mádl získal cenu Modrá kocka za mimoriadny umelecký výkon. Do kín oficiálne vstúpil 15. augusta.

ČFTA, ktorá stojí za udeľovaním cien Český lev, vyberala pri hlasovaní akademikov z 13 českých hraných a dokumentárnych filmov, prihlásených ich producentmi. Za filmom Vlny sa v hlasovaní umiestnili v abecednom poradí snímky Amerikánka a Mord.

Slávnostné vyhlásenie 97. ročníka cien Oscar sa uskutoční 2. marca 2025. Oscarový shortlist výberu 15 zahraničných filmov americká Akadémia filmového umenia a vied zverejní 17. decembra. Nominácie potom budú oznámené 17. januára 2025.

Autor a režisér filmu Mádl pracoval s osobnými spomienkami pôvodných členov medzinárodnej redakcie Československého rozhlasu, ktorí vo filme vystupujú pod skutočnými menami. Vedľa Jiřího Dienstbiera v podaní Vojtecha Kotka, to sú Věra Šťovíčková, ktorú hrá Tatiana Pauhofová, Ľuboš Dobrovský (Martin Hofmann), Ján Petránek (Peter Lennička) alebo Milan Weiner (Stanislav Majer). Hlavnú úlohu technika Československého rozhlasu, ktorý sa v búrlivej dobe 60. rokov musí rozhodnúť, čo je pre neho a jeho brata v živote dôležité, zveril Vojtechovi Vodochodskému.

Mádl debutoval ako režisér a scenárista filmom Pôjdeme k moru, ktorý si vyslúžil tri nominácie na Českého leva a získal množstvo ocenení na medzinárodných filmových festivaloch. Jeho druhým celovečerným filmom je snímka Na streche, ktorá získala hlavnú cenu na Medzinárodnom filmovom festivale v Mannheime aj Cenu divákov na MFF Karlovy Vary a bola nominovaná na Českého leva v siedmich kategóriách. Ako herec sa pred kamerou prvýkrát objavil vo filme Snowboarďáci v roku 2004. Za rolu vo filme Modelár Petra Zelenky získal Českého leva.