Blogerka dostala státisícovú pokutu za klamstvo, že sa vyliečila z rakoviny

Blogerka dostala státisícovú pokutu za klamstvo, že sa vyliečila z rakoviny Reprofoto youtube 60 minutes

K pokute vo výške 410 tisíc austrálskych dolárov (približne 270 tisíc eur) bola odsúdená austrálska blogerka, ktorá zarábala na klamstve, že mala rakovinu, informoval spravodajský server BBC News. 

 

Dvadsaťpäťročná Belle Gibsonová si v Austrálii získala popularitu tvrdením, že zvíťazila nad rakovinou mozgu s pomocou prírodných liečiv a výživy. Na základe toho spustila mobilnú aplikáciu a napísala kuchársku knihu.

Na sociálnej sieti si vybudovala doslova impérium vďaka tvrdeniu, že sa rakoviny zbavila pomocou ajurvédskej liečby, kyslíkovej terapie a stravy bez lepku a rafinovaných cukrov.

Jej aplikácie a kniha, oboje nazvané The Whole Pantry (Celostná špajza), zarobili 300 tisíc eur. Gibsonová pôvodne sĽúbila, že dá časť z tejto sumy na charitu. Potom, čo peniaze neprišli tam, kam sľubovala, začali ľudia pátrať po jej príbehu, ktorý mal trhliny. Nakoniec musela priznať, že klamala.

Už v marci súd konštatoval vinu Gubsonovej z päťnásobného porušenia zákona na ochranu spotrebiteľa; teraz vyniesol rozsudok.