Nekupujte si rýchlotesty, upozorňuje Štátny ústav na kontrolu liečiv

Nekupujte si rýchlotesty, upozorňuje Štátny ústav na kontrolu liečiv

Štátny ústav na kontrolu liečiv vyzýva verejnosť, aby nekupovala rýchlostesty.

Naďalej sa množia prípady špekulatívneho predaja rýchlotestov na COVID-19, pri ktorých predajcovia zatajujú podstatné skutočnosti o ponúkaných produktoch, upozorňuje ústav, ktorý kontroluje aké liečivá sa pohybujú na trhu.

Pri kúpe rýchlostestu možno ušetríte, no vaša interpretácia výsledku nemusí odzrkadľovať pravdu. „Za správnym vykonaním rýchlotestu je komplikovaný postup, a preto sú určené do rúk vyškoleným zdravotníckym profesionálom. Existuje viacero možností, ktoré môžu výsledky testu ukázať a tie je potrebné vedieť správne interpretovať, aby sa mohli prijať primerané opatrenia,“ upozorňuje ústav.

Rýchlotesty patria k in vitro diagnostickým zdravotníckym pomôckam (IVD). Pri tomto type zdravotníckych pomôcok nie je povinnosť registrovať produkt v databáze ŠÚKL-u. Väčšinou sú ale určené na profesionálne použitie. Žiaden samotest registrovaný na domáce použitie momentálne v EÚ neexistuje. „V rámci výkonu trhového dohľadu proaktívne vyhľadávame predajcov, ktorí rýchlotesty ponúkajú laickej verejnosti a vo viacerých prípadoch naše úsilie viedlo k stiahnutiu produktu z predaja,“ upozorňuje ústav.
Jednou z podmienok predaja zdravotníckych pomôcok je uvedenie informácie o účele ich použitia. Táto informácia bola v mnohých internetových obchodoch zatajená, pretože inak by predajca musel uviesť, že daný rýchlotest je určený na profesionálne použitie.

V prípade podozrenia na porušovanie predpisov ŠÚKL vyzve predajcu predložiť náležitú dokumentáciu na odborné posúdenie. Ak sa potvrdí nesplnenie podmienok na distribúciu zdravotníckej pomôcky, ŠÚKL vydá výzvu na stiahnutie produktu z trhu. Nestíha však prekontrolovať a stiahnuť všetko, čo je na trhu. „Tento proces však napriek nášmu maximálnemu úsiliu trvá, zatiaľ čo nepoctivý predajca prijíma jednu objednávku za druhou.“

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.