Na facebooku sa vyhrážal prezidentke popravou, NAKA ho už obvinila

Na facebooku sa vyhrážal prezidentke popravou, NAKA ho už obvinila Ilustr. foto: KP SR

V piatok 25. februára vyšetrovateľ NAKA začal trestné stíhanie a súčasne vzniesol obvinenie osobe P. K. za prečin nebezpečného vyhrážania podľa § 360 Trestného zákona na základe toho, že obvinený prostredníctvom sociálnej siete Facebook zverejnil svoje video, na ktorom sa verejne a vulgárne vyhrážal prezidentke Slovenskej republiky tým, že ju osobne popraví a to v súvislosti s momentálnou zahraničnopolitickou situáciou, čím u nej vzbudil dôvodnú obavu o život, informuje polícia.

V predmetnej trestnej veci bola dnešného dňa 26.2.2022 príslušníkmi NAKA PPZ vykonaná domová prehliadka u obvineného.

Po menovanom bolo zároveň vyhlásené pátranie.

Podľa § 360 o nebezpečnom prenasledovaní ods. 1, ods. 2 písm. b.), e.) Trestného zákona, podľa ktorého NAKA tento prípad posudzuje Kto iného dlhodobo prenasleduje takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu o jeho život alebo zdravie, život alebo zdravie jemu blízkej osoby alebo podstatným spôsobom zhoršiť kvalitu jeho života, tým, že sa vyhráža ublížením na zdraví alebo inou ujmou jemu alebo jemu blízkej osobe vyhľadáva jeho osobnú blízkosť alebo ho sleduje, ho kontaktuje prostredníctvom tretej osoby alebo elektronickej komunikačnej služby, písomne alebo inak proti jeho vôli, zneužije jeho osobné údaje na účel získania osobného alebo iného kontaktu, alebo ho inak obmedzuje v jeho obvyklom spôsobe života, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 závažnejším spôsobom konania, verejne.