V ruskom provládnom denníku sa krátko objavili údajné ruské straty na Ukrajine

V ruskom provládnom denníku sa krátko objavili údajné ruské straty na Ukrajine

Ruský provládny denník Komsomolskaja pravda v pondelok podľa niekoľkých príspevkov na twitteri krátko zdieľal informácie o údajných stratách ruskej armády na Ukrajine, tisícky padlých i ranených vojakov.

 Údaje, ktoré vysoko prevyšujú ukrajinské odhady, sa vraj objavili v správe o situácii na Donbase, ale čoskoro boli z článku odstránené. Medzitým sa však začali šíriť na sociálnych sieťach. Na oficiálnych stránkach ruského ministerstva obrany podobné dáta nie sú a ani iné ruské oficiálne zdroje o nich neinformovali. Denník tvrdí, že sa stal obeťou hackerského útoku.

Zo screenshotu z overeného účtu zahraničného spravodajcu denníka The Wall Street Journal Yaroslava Trofimova sa zdá, že ruský prokremeľský denník zverejnil údaje ruského ministerstva obrany. Podľa nich vraj na Ukrajine zahynulo 9861 ruských vojakov a ďalších 16.153 utrpelo zranenie.

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo informácie o stratách ruskej armády na Ukrajine iba 2. marca, keď uviedlo, že zatiaľ zahynulo 498 vojakov. Na základe otvorených zdrojov sa podarilo potvrdiť mená už 557 zabitých ruských vojakov, napísala na svojom webe ruská redakcia BBC. Ukrajina odhaduje ruské straty na 15.000 vojakov, ale medzi nimi môžu byť aj ranení a zajatí. Americký denník The New York Times s odvolaním sa na "konzervatívne odhady" americkej rozviedky písal o 7000 zabitých, a to na základe analýz médií, satelitných snímok a záberov ruských vojakov a techniky pod paľbou. Aj tieto údaje môžu byť nepresné.

Ruský denník neskôr zverejnil vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že jeho web napadli hackeri, ktorí zverejnili "falošné" údaje. Denník ich okamžite odstránil.