V Čechách zvažujú, že onedlho ukončia blokovanie dezinformačných webov

V Čechách zvažujú, že onedlho ukončia blokovanie dezinformačných webov Ilustr. reprofoto Sputnik

České internetové združenie CZ.NIC by mohlo na konci mája prestať blokovať osem dezinformačných webov, ktorých domény zneprístupnilo 25. februára v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Pominuli totiž dôvody ich pozastavenia. Pre prípadné pokračovanie blokácie bude požadovať príkaz súdu, polície alebo kompetentného orgánu štátu. Združenie to dnes uviedlo v tlačovej správe.

CZ.NIC zablokoval weby Aeronet.cz, Protiprúd.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz. Na začiatku marca potom mobilní operátori zablokovali stránky cz.sputniknews.com, Cz24.news, Nwoo.org, Slovanskenebe.com, Svobodnenoviny.eu a Zvedavec.org.

Hlavným cieľom tohto opatrenia v čase začatia agresie Ruskej federácie bolo obmedzenie šírenia nepravdivých a zavádzajúcich informácií v on-line priestore, ktoré sa snažili relativizovať, ospravedlňovať či schvaľovať túto agresiu. Zámerom združenia bolo podľa výkonného riaditeľa Ondřeja Filipa brániť ohrozeniu počítačovej bezpečnosti, ku ktorému šírením takýchto informácií prostredníctvom elektronických prostriedkov dochádzalo.

"Združenie CZ.NIC už od začiatku jasne deklarovalo, že ide o mimoriadne a bezprecedentné opatrenie, ktoré bude v súlade s pravidlami registrácie mien domén každý mesiac preskúmavané. Zmyslom bolo vytvorenie časového priestoru pre reakciu príslušných orgánov verejnej moci, nie trvalá blokácia iba z rozhodnutia združenia. Aj preto združenie hneď na začiatku vyzvalo vládu ČR na prijatie systémových opatrení v oblasti prevencie a zamedzenia šírenia dezinformácií v on-line prostredí," podotkol Filip.