O2 prichádza so službou VoWiFi - volaniami prostredníctvom WiFi siete

O2 prichádza so službou VoWiFi - volaniami prostredníctvom WiFi siete Ilustr. foto: O2

Spoločnosť O2 dnes ohlásila novú službu. Od septembra môžu zákazníci využívať tzv. VoWiFi (Voice over WiFi) - volanie prostredníctvom WiFi siete.

VoWiFi je technológia, ktorá umožňuje prenos volaní prostredníctvom WiFi siete. Zákazník nepotrebuje na spojenie žiadnu externú aplikáciu a svoj hovor vybaví priamo z telefónu, rovnako ako štandardný hovor navolením konkrétneho kontaktu zo svojho telefónneho zoznamu. Zároveň nie je podmienkou, aby volaný, tak ako je tomu pri volaní cez rôzne aplikácie, bol na dátach. Naopak volaný môže prijať hovor aj na 2G či 3G sieti a rovnako na všetkých, aj starších, telefónoch.

Využívanie VoWiFi predpokladá pripojenie do WiFi siete, 4G LTE SIM a podporované zariadenie.

„Hoci O2 pokrýva 2G signálom takmer 100% a 4G signálom vyše 97% ľudí na Slovensku, stále sú miesta kam sa pre svoje fyzikálne vlastnosti nedostane, ako napríklad podzemné priestory, či prevádzky v odľahlých a neobývaných častiach krajiny. Pre ľudí, ktorí sa v týchto miestach zdržujú, má O2 dobrú správu. Ak je v takejto lokalite už zavedený internet, odteraz sa so svojim partnermi na druhej strane môžu spojiť aj prostredníctvom štandardného využívania telefónu so službou VoWiFi, teda volaní prostredníctvom WiFi siete,“ uviedla Tereza Molnár, hovorkyňa O2. Zákazník môže službu využívať, ak má jedno z podporovaných zariadení, 4G LTE SIM kartu a je prihlásený do WiFi siete. „Zoznam podporovaných zariadení budeme neustále rozširovať,“ dodala Tereza Molnár.

Aktivácia služby prebehne automaticky, ak bude mať zákazník jedno z podporovaných zariadení s najaktuálnejšou verziou softvéru spolu so 4G LTE SIM kartou. Funguje to tak, že sa pripojí do WiFi siete a povolí funkciu VoWiFi v nastaveniach siete na jeho zariadení tak, ako je tomu napríklad pri službe VoLTE (Voice over LTE), píše spoločnosť v tlačovej správe.

Volania cez VoWiFi sú započítané ako štandardné hovory a zahŕňajú prepojovacie poplatky, čiže cena volania je rovnaká ako cena volaní v rámci programu, ktorý zákazník využíva. Zároveň VoWiFi volania nemajú žiadny vplyv na objem prenesených mobilných dát. Výhodou VoWiFi volaní je okrem možnosti využívania volaní aj v pokrytí absentujúceho 2G, 3G, či 4G signálu, aj vysoká kvalita zvuku.

Zoznam podporovaných zariadení:

Samsung Galaxy A40 Dual Sim
Xiaomi Redmi 9
Motorola Edge Plus
Xiaomi Redmi 9A
Moto One Fusion Plus
Xiaomi Redmi 9C NFC
Moto G5G Plus
Xiaomi Mi Note 10 Lite