Apple zavádza pri iPhone prísnejšie pravidlá na ochranu súkromia, ktoré nepotešia marketérov

Apple zavádza pri iPhone prísnejšie pravidlá na ochranu súkromia, ktoré nepotešia marketérov

Americká technologická spoločnosť Apple vydala novú verziu operačného systému pre svoje telefóny iPhone, ktorá poskytuje užívateľom väčšiu kontrolu nad tým, ako aplikácie sledujú ich aktivity na marketingové účely. Prísnejšie pravidlá pre ochranu súkromia v novom systéme iOS 14.5 už skôr vyvolali kritiku zo strany podnikov pôsobiacich v mediálnom a reklamnom priemysle.

Nový systém vyžaduje, aby aplikácie získali od užívateľov súhlas na sledovanie ich digitálnych aktivít. Veľké znepokojenie kvôli tomu vyjadrila napríklad internetová spoločnosť Facebook. Nové pravidlá by podľa serveru CNBC mohli obmedziť jej schopnosť zameriavať reklamu na vhodných užívateľov, čo by mohlo znížiť jej príjmy.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg firmu Apple obvinil, že novými pravidlami sleduje svoje vlastné obchodné záujmy. Apple sa podľa neho snažia potlačiť bezplatné aplikácie financované prostredníctvom reklamy, aby si tak zaistil väčšie zisky z predaja platených aplikácií prostredníctvom svojho obchodu App Store.

Krátko pred vydaním systému iOS 14.5 podala v Nemecku skupina zväzov zastupujúcich podniky z mediálneho a reklamného priemyslu na nové pravidlá pre ochranu súkromia sťažnosť spolkovému kartelovému úradu. Tvrdí, že tieto pravidlá narušujú hospodársku súťaž. Apple v reakcii na sťažnosť uviedol, že dáta patria užívateľom, ktorí by mali mať možnosť sami rozhodnúť, kto a ako s nimi bude nakladať.