Axios: Od Trumpovho odchodu poklesol dosah digitálnych médií v USA

Axios: Od Trumpovho odchodu poklesol dosah digitálnych médií v USA Ilustr. foto Facebook Donald Trump

Americké médiá všetkých politických zafarbení v uplynulých mesiacoch registrovali výrazne menší dosah svojho online obsahu než tomu bolo v závere úradovania minulého prezidenta Donalda Trumpa. Informuje o tom server Axios, ktorý analyzoval dáta o prevádzke na weboch popredných značiek, ich popularite na sociálnych sieťach i aktivite používateľov v mediálnych aplikáciách. "Nudné" spravodajstvo posledných mesiacov vraj najviac zráža čísla ideologicky vyhranených redakcií, obzvlášť tých pravicových.

Analýza rozdeľuje vybraná média do piatich skupín: stredný prúd, pravicovo a ľavicovo naklonené a krajne pravicové a ľavicové. V každej organizácii porovnáva štatistiky za obdobie február až máj s tými z predchádzajúcich šiestich mesiacov, kedy končil Trumpov mandát.

Všeobecne zaznamenali najmenší prepad čítanosti stránky ľavicovo naklonených médií ako Vox alebo The Atlantic a značiek v strednej kategórii, kde sú okrem iného denníky The New York Times, Wall Street Journal aj USA Today. Pri týchto dvoch skupinách klesla v priemere mesačná návštevnosť webov o 17, respektíve 18 percent.

Aavšak médiám, ktoré sú "najviac závislé na kontroverziách" a na "rozhorčení", sa podľa Axios v ére prezidenta Joea Bidena vedie horšie. Televízii Fox News klesla prevádzka na webe o 22,3 percenta a celej kategórii skôr pravicových médií o necelých 27 percent. Podobne na tom bola skupina krajne ľavicových redakcií, zatiaľ čo tým krajne pravicovým návštevnosť údajne klesla asi o 44 percent.

Dáta o používaní mobilných aplikácií jednotlivých organizácií ukazujú podobný príbeh, píše Axios, zatiaľ čo ešte výraznejšie sú rozdiely v prípade ohlasu na mediálne príspevky na sociálnych sieťach. Odkazy na články vraj pravicovo a ľavicovo nakloneným značkám generovali medzi februárom a májom menej ako polovicu interakcií v porovnaní s predchádzajúcim obdobím, pri "mainstreame" je prepad o niečo menší.

Pozorovaný pokles záujmu o prácu amerických médií prichádza po spravodajsky nabitom období v USA. Úsek od vlaňajšieho augusta do tohtoročného januára obsahoval záver vyhrotenej kampane pred prezidentskými voľbami, netradičné hlasovanie ovplyvnené covidom-19, následne dlhé čakanie na oznámenie víťaza i bezprecedentné povolebné manévre končiaceho prezidenta a vpád jeho priaznivcov do sídla Kongresu. Komentátori americkej mediálnej scény však Trumpa a jeho politický štýl dlhodobo označovali za obrovskú pomoc pre sledovanosť a čítanosť správ.

Axios sa pozastavuje predovšetkým nad oslabením pravicových webov, ktoré idú proti pravidlu, že "opozičné" médiá ťažia z príchodu druhej strany k moci. "V tomto konkrétnom cykle je opozícia silnejšie spojená s exprezidentom než v minulosti", myslí si šéf odboru médií, kultúry a komunikácie na Newyorskej univerzite Rodney Benson. "A skutočnosť, že Trump bol vykázaný z popredných sociálnych sietí pravdepodobne má presah v zmysle zníženia cirkulácie opozičných médií," dodal.