Od utorka bude k dispozícii nový operačný systém Windows 11

Od utorka bude k dispozícii nový operačný systém Windows 11 Zdroj: Microsoft

Šesť rokov po uvedení Windows 10 prichádza spoločnosť Microsoft s novým variantom svojho operačného systému. Verzia Windows 11 má byť modernejšia a stabilnejšia a pre užívateľov predchádzajúcej verzie zadarmo. V roku 2015 pritom spoločnosť tvrdila, že pri systéme Windows 10 zostane navždy.

Od 5. októbra budú môcť na nový systém bezplatne prejsť používatelia osobných počítačov s nainštalovaným systémom Windows 10. Má to však obmedzenia, pretože oprávnené k prechodu budú iba počítače, ktoré spĺňajú dlhý zoznam požiadaviek, medzi ktoré patrí pomerne nový procesor a špeciálny bezpečnostný čip. Do predaja sa tiež od tohto dňa dostanú osobné počítače s predinštalovaným systémom Windows 11.

Microsoft oficiálne predstavil nový operačný systém v júni. Najnovšia verzia prináša viacero zmien v dizajne a v ovládacích prvkoch, okrem iného nový vzhľad ponuky Štart, nové centrum oznámenie, nový obchod Microsoft Store či nové aplikácie pre doručenú poštu. Tlačidlo Štart a ikony aplikácií sú vo Windows 11 novo umiestnené v strednej časti spodného panela, nová verzia tiež začala používať zaoblené rohy.

Pomerne vysoké požiadavky na možnosť využívať Windows 11 vyvolali kritiku medzi užívateľmi. Microsoft sa to snažil na svojom blogu ospravedlniť tým, že systém bol navrhnutý a vyvinutý ako komplexný balíček zážitkov a sú potrebné minimálne systémové požiadavky, ktoré umožnia prispôsobiť softvér a hardvér tak, aby bolo možné udržať krok s očakávaním, s potrebami ľudí a poskytnúť najlepšie zážitky teraz aj v budúcnosti.

Používatelia, ktorí si nebudú môcť na svoje počítače stiahnuť nový systém, by zatiaľ v krátkodobom horizonte nemali byť znevýhodnení. Koniec softvérovej podpory pre Windows 10 je naplánovaný až na rok 2025.

Agentúra DPA upozornila, že pre Microsoft a jeho partnerov je plánované ukončenie platnosti Windows 10 veľkým obchodom. Podľa odborníkov je v súčasnosti v prevádzke zhruba 1,3 miliardy osobných počítačov s Windows 10. Z nich niekoľko stoviek miliónov neumožní prechod na nový systém. Tieto počítače tak bude potrebné skôr či neskôr vymeniť. Microsoft dostane z každého nového počítača od výrobcov z licenčných poplatkov odhadom 25 USD.

Oznámené novinky spojené s Windows 11 boli na burze prijaté dobre. Od prvého predstavenia systému na konci júna vzrástla cena akcií Microsoftu približne o desať percent. Svoju úlohu zohralo aj to, že Windows dostali od technologických novinárov, ktorí pracovali s beta verziou, dobré známky.

Windows sú najrozšírenejším operačným systémom pre osobné počítače na svete. Prvé Windows uviedol Microsoft na trh v roku 1985, za prvú komerčne úspešnú verziu sú ale pokladané až Windows 3.0 z roku 1990. V súčasnosti je niektorá z verzií Windows podľa odhadov nainštalovaná zhruba na 90 percentách všetkých osobných počítačov.

Terajšiu verziu Windows 10 uviedla firma na trh v roku 2015. Vývojár Microsoftu Jerry Nixon vtedy tvrdil, že pôjde o poslednú verziu tohto operačného systému.