YouTube a Facebook zakázali ruským štátnym médiám získavať u nich peniaze z reklamy

YouTube a Facebook zakázali ruským štátnym médiám získavať u nich peniaze z reklamy

Spoločnosť Meta Platforms, majiteľ Facebooku, a prevádzkovateľ internetových stránok na prehrávanie videí YouTube zakázali ruským štátnym médiám a ďalším ruským kanálom získavať peniaze z reklamy na ich platformách. K tomuto kroku sa rozhodli kvôli invázii Ruska na Ukrajinu, informovala dnes agentúra Reuters.

Meta uviedla, že zakazuje ruským štátnym médiám prevádzkovať reklamu alebo získavať peniaze z reklamy na jej platformách kdekoľvek vo svete.

YouTube zakázal ruskej štátnej mediálnej spoločnosti RT a ďalším kanálom, vrátane niekoľkých spojených so sankciami, zarábať na YouTube. YouTube z veľkej časti kontroluje umiestňovanie reklamy.

RT a niekoľko ďalších kanálov tiež už nebudú dostupné na Ukrajine, uviedol hovorca YouTube Fashad Shadloo. Neupresnil ale, ktoré ďalšie kanály to budú. Ukrajinský minister pre digitálne technológie Mychajlo Fedorov dnes na twitteri uviedol, že kontaktoval YouTube so žiadosťou, aby zablokoval propagandistické kanály, čo je podľa neho napríklad Russia 24, TASS a RIA Novosti.

Zákonodarcovia a niektorí užívatelia už roky vyzývajú YouTube, ktorý patrí firme Google zo skupiny Alphabet, aby viac zasahoval proti kanálom s väzbami na ruskú vládu. Robí tak z obáv, že tieto kanály šíria dezinformácie, a preto by z toho nemali profitovať. Odhaduje sa, že Rusko získalo za dva roky do konca decembra 2018 z reklamy na 26 kanáloch YouTube sedem až 32 miliónov dolárov, uviedol výskumná spoločnosť Omelas.