Putin je paranoidný diktátor, za vojnu ho čaká kriminál, písalo sa na prokremeľskom webe aj niektorých ruských televíziách (VIDEO)

Putin je paranoidný diktátor, za vojnu ho čaká kriminál, písalo sa na prokremeľskom webe aj niektorých ruských televíziách (VIDEO) Twitter Francis Scarr

Na hlavnej stránke prokremeľského média Lenta.ru sa dnes objavilo viac ako desať príspevkov kritizujúcich prezidenta Vladimira Putina, a to aj ako paranoidného diktátora, ktorý rozpútal vojnu proti Ukrajine - a v tej nebude víťazov, len porazených. Na vzápätí zmazané príspevky upozornil server Mediazona, ktorý je v Rusku zakázaný. Podľa neho nešlo o útok hackerov, ale o protest v redakcii. Protivojnové slogany sa dnes nakrátko objavili aj na niektorých ruských televíziách, napísal server BBC.

 Zmazané príspevky, zachytené v archíve, mali titulky „Putin rozpútal jednu z najkrvavejších vojen 21. storočia“, „Vladimir Putin sa premenil na úbohého diktátora a paranoika“, „Ruská elita je chorá nepotizmom (rodinkárstvom) a pätolízačstvom“, „Putina a jeho poradcov čaká kriminál" či "Vojnou sa ľahšie zamaskujú fiaska v ekonomike. Putin musí odísť. Rozpútal nezmyselnú vojnu a vedie Rusko do priepasti".
Reprofoto Lenta.ru

Príspevky začínali upozornením, že daný materiál nebol schválený vedením. K zverejneniu týchto príspevkov sa prihlásili vedúci ekonomickej rubriky Jegor Poljakov a redaktorka Alexandra Mirošnikovová.

Lenta.ru bývala súčasťou holdingu Afiša-Rambler, ktorého majiteľ Alexander Mamut v marci 2014 prepustil šéfredaktorku Galinu Timčenkovú. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, čo cenzúrny úrad Roskomnadzor varoval Lenta.ru kvôli rozhovoru s jedným z vodcov ukrajinskej organizácie Pravý sektor, označovanej v Rusku za neonacistickú. Časť redakcie na čele s Timčenkovou potom založila server Meduza so sídlom v lotyšskej Rige.

Protivojnový slogan si dnes mohli podľa serveru BBC prečítať aj ruskí užívatelia smart televízorov, ktorí sa chceli pozerať na prenos osláv Dňa víťazstva z Červeného námestia v Moskve. V zozname kanálov na televíziách sa krátko zmenili názvy jednotlivých programov, a to aj pri veľkých staniciach ako Prvý kanál, Rossija-1 alebo NTV Plus.

Namiesto mien týchto kanálov sa na obrazovkách objavil totožný nápis: "Na vašich rukách je krv tisícov Ukrajincov a ich stoviek zavraždených detí. Televízie a úrady klamú. Nie vojne."

Protivojnové nápisy na obrazovkách boli dielom hackerov, uviedol denník RBK s odvolaním sa na operátorov. Problém mali aj klienti platených televíznych programov, a to aj tých určených deťom.