Google prepustil zamestnanca, ktorý označil umelú inteligenciu za mysliacu bytosť

Google prepustil zamestnanca, ktorý označil umelú inteligenciu za mysliacu bytosť

Spoločnosť Google prepustila svojho zamestnanca, ktorý vyhlasoval, že jej konverzačný systém LaMDA založený na umelej inteligencii je samostatne mysliacou bytosťou, ktorá si je vedomá svojej existencie. Informovala o tom agentúra Reuters. Firma uviedla, že zamestnanec svojimi výrokmi porušil jej pravidlá a označila jeho tvrdenia ohľadom systému LaMDA za "úplne nepodložené".

LaMDA je skratkou pre Language Model for Dialogue Applications (jazykový model pre dialógové aplikácie). Softvérový inžinier spoločnosti Google Blake Lemoine minulý mesiac verejne prezentoval svoju teóriu, že tento systém má schopnosť vnímať, takže by mali byť jeho "priania" rešpektované, píše server BBC.

Spoločnosť Google uviedla, že sa niekoľko mesiacov snažila s Lemoinom túto záležitosť riešiť. "Je preto poľutovaniahodné, že sa Blake rozhodol neustále porušovať jasné zamestnanecké a bezpečnostné pravidlá, ktoré zahŕňajú potrebu chrániť informácie o produktoch," dodala.

Schopnosti umelej inteligencie sú častým zdrojom inšpirácií pre vedecko-fantastickú literatúru a film. V populárnej filmovej sérii Terminátor napríklad vystupuje počítačový systém Skynet, ktorý v dôsledku uvedomenia si svojej vlastnej existencie začne vyhladzovaciu vojnu proti ľudstvu.

Známy americký podnikateľ Elon Musk pred niekoľkými rokmi uviedol, že súperenie štátov o prevahu v oblasti umelej inteligencie bude najpravdepodobnejšou príčinou tretej svetovej vojny. Reagoval tak vtedy na slová ruského prezidenta Vladimíra Putina, že rozvoj umelej inteligencie je kľúčom k budúcemu ovládnutiu sveta.