Spoločnosť Elona Muska obmedzila Ukrajine možnosť používať službu Starlink pre drony

Spoločnosť Elona Muska obmedzila Ukrajine možnosť používať službu Starlink pre drony Reprofoto youtube SpaceX

Americká spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska podnikla kroky na to, aby zabránila ukrajinskej armáde využívať satelitnú internetovú službu Starlink na ovládanie bezpilotných lietadiel. Podľa agentúry Reuters to v stredu uviedla prezidentka firmy Gwynne Shotwellová. Systém Starlink podľa nej nemal nikdy slúžiť ako zbraň. Ukrajina sa už takmer rok bráni ruskej vojenskej agresii.

 

"Vieme, že ich (ukrajinská) armáda používa na komunikáciu, a to je v poriadku," povedala novinárom Shotwellová. "Ale naším zámerom nikdy nebolo, aby sa používali na útočné účely," poznamenala.

Použitie Starlinku pre prácu s bezpilotnými lietadlami podľa nej presahuje rámec zmluvy, ktorú spoločnosť SpaceX uzavrela s ukrajinskou vládou. Dohoda sa týkala humanitárnych účelov, ako je poskytovanie širokopásmového internetu nemocniciam, bankám a rodinám zasiahnutým ruskou inváziou, uviedla šéfka podniku.

Musk bezprostredne po začiatku ruskej invázie sprístupnil Ukrajine satelitnú internetovú službu Starlink, ktorá sa ukázala ako užitočná nielen pre bežných občanov zasiahnutých výpadkami klasických komunikačných sietí, ale aj ako dôležitá pre akcieschopnosť ukrajinskej armády. Terminály Starlink na Ukrajinu dodala firma SpaceX a vlády niektorých západných krajín zaplatili ďalšie dodávky týchto zariadení do krajiny, uviedol Reuters.

Ukrajina od začiatku ruskej vojenskej agresie účinne využíva bezpilotné lietadlá - jednak na zisťovanie nepriateľských pozícií, zameriavanie paľby a tiež na zhadzovanie bômb. „Existujú veci, ktoré môžeme urobiť, aby sme obmedzili ich schopnosť to robiť,“ uviedla Shotwellová s odkazom na využitie Starlinku pre drony. Podrobnosti neoznámila.

Rusko sa podľa nej pokúsilo rušiť signály Starlinku v regióne, na čo SpaceX reagoval vylepšením softvéru tejto služby. Koncom minulého roka nastali na Ukrajine výpadky služieb Starlink, čo SpaceX nevysvetlil.