Sociálne siete čelia kritike kvôli propagácii kryptoaktivít

Sociálne siete čelia kritike kvôli propagácii kryptoaktivít Ilustr. reprofoto EP

Európsky zväz spotrebiteľov BEUC predložil Európskej komisii (EK) a úradom na ochranu spotrebiteľov sťažnosť na internetové platformy Instagram, YouTube, TikTok a Twitter, ktoré podľa neho umožňujú zavádzajúcu propagáciu kryptoaktivít. Zväz o tom informoval v dnešnej tlačovej správe. Podľa agentúry Reuters by platformy v dôsledku sťažnosti mohli čeliť opatreniam zo strany európskych regulátorov.

BEUC vo svojej sťažnosti tvrdí, že šírenie zavádzajúcej propagácie kryptoaktív na sociálnych sieťach predstavuje nekalú obchodnú praktiku, pretože vystavuje spotrebiteľa nebezpečenstvu vzniku vážnej ujmy, napríklad v podobe straty veľkého množstva peňazí. Podľa sťažnosti sa toto šírenie uskutočňuje prostredníctvom reklamy a influencerov. Zväz požaduje, aby internetové platformy uplatňovali prísnejšie pravidlá pre reklamu na kryptoaktíva a podnikli kroky, ktoré by zabránili influencerom poskytovať spotrebiteľom zavádzajúce informácie.

"Reklamy a influenci na sociálnych sieťach spotrebiteľom čoraz viac sľubujú investície na rýchle zbohatnutie. Vo väčšine prípadov sú však tieto tvrdenia príliš dobré na to, aby boli pravdivé, a spotrebitelia čelia veľkému riziku straty peňazí bez možnosti dovolať sa spravodlivosti," uviedla generálna riaditeľka BEUC Monique Goyensová.

Nedávne žaloby amerických regulátorov na kryptomenové burzy Coinbase a Binance spolu s minuloročným kolapsom kryptomenovej burzy FTX vyvolali pochybnosti ohľadom ochrany spotrebiteľov v oblasti kryptoaktívnych aktivít, ako sú napríklad meny bitcoin a éter. Členské štáty Európskej únie minulý mesiac definitívne schválili pravidlá regulácie trhov s kryptomenami, ktoré zavádzajú doteraz najprísnejší medzinárodný štandard pre obchodovanie na trhu s virtuálnymi aktívami.

"Táto legislatíva sa však nevzťahuje na sociálne médiá profitujúce z propagácie kryptoaktívnych aktivít na úkor spotrebiteľov," uviedla Goyensová. "Preto sa obraciame na úrady, ktoré majú na starosti ochranu spotrebiteľov, aby zabezpečili, že platformy Instagram, YouTube, TikTok a Twitter budú plniť svoju povinnosť chrániť spotrebiteľov pred podvodmi a falošnými sľubmi v oblasti kryptoaktívnych aktivít," dodala.