Tržby OpenAI by v najbližších 12 mesiacoch mohli dosiahnuť jednu miliardu USD

Tržby OpenAI by v najbližších 12 mesiacoch mohli dosiahnuť jednu miliardu USD Ilustr. foto EK

Spoločnosť OpenAI je na ceste k dosiahnutiu ročných tržieb vo výške jednej miliardy USD v nadchádzajúcich 12 mesiacoch, pretože podniky zavádzajú technológiu ChatGPT, robota s generatívnou umelou inteligenciou (AI), ktorý odštartoval vlnu investícií do umelej inteligencie. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na informovaný zdroj.

Startup podporovaný softvérovým gigantom Microsoft má podľa zdroja teraz mesačné tržby okolo 80 miliónov USD. Server The Information uviedol, že vlani firma pri vývoji GPT-4 a ChatGPT prekonala zhruba 540 miliónov USD a predpokladá, že tento rok sa jej podarí dosiahnuť príjem 200 miliónov USD. Vlani to bolo len 28 miliónov USD.

OpenAI je považovaná za jednu z niekoľkých firiem, ktoré stoja na čele rozvoja generatívnej AI, a je dôležitým barometrom širších výdavkov za konverzačné AI. Generatívne AI dokáže vytvoriť obsah, od videí po poéziu, z niekoľkých jednoduchých užívateľských príkazov. Od novembra, kedy OpenAI prvýkrát predstavila svojho chatovacieho robota, spolupracuje s mnohými spoločnosťami, od začínajúcich firiem až po veľké korporácie, aby túto technológiu začlenili do svojich podnikov a produktov.

Tento mesiac spustila firma verziu ChatGPT pre korporácie s pridanými funkciami a ochranou súkromia. Je to zatiaľ najvýznamnejšia snaha OpenAI prilákať širokú škálu firemných zákazníkov a zvýšiť tržby svojho najznámejšieho produktu. Spustenie ChatGPT Enterprise je krokom vpred v plánoch zarobiť na chatovacom robote, ktorý je nesmierne populárny, ale jeho prevádzka je veľmi nákladná, pretože robustné modely AI vyžadujú veľký výpočtový výkon.

OpenAI už skôr zaviedol niektoré platby, aby mu ChatGPT generoval výnosy, napríklad predaj prémiového predplatného a ponuku plateného prístupu k aplikačnému programovaciemu rozhraniu API, ktoré umožní vývojárom integrovať chatovacieho robota do iných aplikácií.

Microsoft v januári investoval do OpenAI viac ako desať miliárd USD. Investori považujú generatívnu AI, ktorá je schopná vytvárať nový obsah alebo dáta, za ďalšiu veľkú oblasť rastu technologických spoločností.