Meta dnes údajne spustí v štátoch EU svoju novú sociálnu sieť Threads

Meta dnes údajne spustí v štátoch EU svoju novú sociálnu sieť Threads

Spoločnosť Meta Platforms, ktorá prevádzkuje Facebook, podľa informácií viacerých amerických médií vo štvrtok v Európskej únii spustí svoju novú sociálnu sieť Threads, ktorou sa snaží konkurovať sieti X amerického miliardára Elona Muska. Na webových stránkach siete Threads v EÚ je teraz bližšie nešpecifikovaný odpočet, ktorý by sa mal skončiť dnes na poludnie. Oficiálnu správu oznamujúcu spustenie siete Threads v EÚ však Meta zatiaľ nezverejnila.

Meta je vlastníkom sociálnych sietí Facebook a Instagram či komunikačnej služby WhatsApp. Prevádzku siete Threads firma začala začiatkom júla, v Európskej únii však spustenie siete odložila kvôli prísnej únijnej regulácii internetových služieb.

Šéf spoločnosti Meta Mark Zuckerberg v októbri uviedol, že sieť Threads aspoň raz mesačne využíva takmer 100 miliónov používateľov. Dodal, že podľa jeho názoru by sa počet používateľov do niekoľkých rokov mohol vyšplhať až na jednu miliardu.

"Rozšírenie do Európy je dôležitým testom dlhodobej životnosti siete Threads," uviedla nedávno nezávislá analytička technologického sektora Debra Aho Williamsonová. V budúcom roku by podľa nej mohla sieť vďaka spusteniu prevádzky v EÚ získať zhruba 40 miliónov nových užívateľov.

Musk na konci júla uviedol, že počet používateľov, ktorí aspoň raz mesačne využívajú jeho sieť X, dosiahol nové maximum a prekročil 540 miliónov. Musk kúpil sieť vlani v októbri za 44 miliárd dolárov. Vtedy sa ešte nazývala Twitter.

Za Muskovho pôsobenia sa okrem iného uvoľnili pravidlá na písanie príspevkov, podľa kritikov sa tak ale otvorila cesta k nenávistným prejavom alebo šíreniu nepravdivých informácií. Musk prepustil väčšinu zamestnancov podniku, vrátane ľudí zodpovedných za odstraňovanie problematického obsahu, a obnovil účty, ktoré boli predtým zablokované napríklad kvôli nenávistným prejavom. Obavy ohľadom nedostatočnej regulácie obsahu a niektoré Muskove kontroverzné výroky viedli k tomu, že mnoho inzerentov sa od siete X dištancovalo.