Musk zvažuje vo svojich firmách zákaz výrobkov Applu, vadí mu zapojenie OpenAI

Musk zvažuje vo svojich firmách zákaz výrobkov Applu, vadí mu zapojenie OpenAI

Americký miliardár a šéf automobilky Tesla Elon Musk v pondelok varoval, že by vo svojich firmách mohol zakázať používanie produktov spoločnosti Apple. K zákazu by prikročil, ak Apple do svojich výrobkov integruje nástroje umelej inteligencie (AI) od spoločnosti OpenAI. Upozornila na to agentúra Reuters.

Firma na úvod svojej výročnej konferencie pre vývojárov predstavila nový balík technológie AI nazvaný Apple Intelligence. Tá má poháňať nové nástroje, vrátane tých, ktoré dokážu generovať text a obrázky a majú schopnosti získavať a analyzovať informácie. Apple súčasne oznámil spoluprácu s firmou OpenAI, vďaka ktorej bude jej technológia generatívnej AI a jej chatbot ChatGPT k dispozícii na zariadeniach Applu.

Práve zapojenie nástrojov od OpenAI je tŕňom v oku Muskovi. "Ide o neprijateľné narušenie bezpečnosti," napísal miliardár v príspevku na sieti X s tým, že by to považoval za dôvod na zákaz zariadenia od Applu vo svojich firmách.

Musk navyše Apple obvinil, že nedokáže vyvinúť vlastný systém a musí sa spoliehať práve na technológie OpenAI. "Napriek tomu (Apple) údajne zvládne zaistiť, že OpenAI ochráni vašu bezpečnosť a súkromie," napísal ďalej podnikateľ na X a dodal, že návštevníci budú musieť svoje zariadenia od Applu nechať izolované v úschove na recepcii.

Vývojársku konferenciu Apple každoročne využíva na to, aby predstavil aktualizácie svojich aplikácií a operačných systémov a ukázal vývojárom nové nástroje, ktoré budú môcť vo svojich aplikáciách používať. Výrobca iPhonov sa navyše tento rok podľa Reuters snaží uistiť investorov, že v oblasti AI neprehral boj s Microsoftom.

Medzi Muskove firmy okrem výrobcu elektromobilov Tesla patrí napríklad spoločnosť SpaceX, sociálna sieť X alebo štartu-up xAI. Patril tiež medzi spoluzakladateľov OpenAI. Spoločnosť ale neskôr opustil a odvtedy patrí medzi jej kritiky.