Elon Musk obnovil žalobu proti firme OpenAI a jej šéfovi Altmanovi

Elon Musk obnovil žalobu proti firme OpenAI a jej šéfovi Altmanovi Reprofoto youtube Impetos

Miliardár a podnikateľ Elon Musk obnovil žalobu proti firme OpenAI, ktorá stojí za chatovacím robotom ChatGPT, a proti jej generálnemu riaditeľovi Samovi Altmanovi. Musk tvrdí, že firma uprednostňuje zisky a komerčné záujmy pred verejným blahom, uviedla dnes agentúra Reuters.

Žaloba tvrdí, že hneď ako technológia OpenAI začala transformovať generatívnu umelú inteligenciu (AI), Altman obrátil a prikročil k tomu, aby mohol zarábať. Rovnako ako v predchádzajúcej žalobe Musk obvinil dvoch zo zakladateľov OpenAI, okrem Altmana aj Grega Brockmana, že porušili zakladateľskú zmluvu spoločnosti tým, že uprednostnili komerčné záujmy pred záujmom verejným.

V júni Musk stiahol žalobu proti OpenAI a proti Altmanovi, v ktorej ich obvinil, že opustili pôvodné poslanie firmy. Tým bolo vyvíjať AI v prospech ľudstva, nie pre zisk. Muskoví právni zástupcovia vtedy požiadali kalifornský súd o zamietnutie žaloby, ktorá bola pôvodne podaná vo februári bez toho, aby uviedli dôvod tohto kroku.

Musk tvrdí, že spoločnosť, ktorú v roku 2015 spoluzaložil, sa odchýlila od dohodnutej cesty neziskovej organizácie, ktorej výskum umelej inteligencie má byť prospešný ľudstvu. Altman a Brockman od tohto poslania podľa neho upustili a uzavreli mnohomiliardové partnerstvo so spoločnosťou Microsoft. OpenAI už skôr oponovala, že žiadna takáto dohoda neexistovala.

Spoločnosť OpenAI predvlani svoj systém ChatGPT zadarmo sprístupnila verejnosti. Systém si rýchlo získal popularitu a výrazne prispel k súčasnej vlne záujmu verejnosti, médií a investorov o umelú inteligenciu. Microsoft si vďaka integrácii technológií OpenAI do svojich produktov rýchlo zaistil vedúce postavenie v oblasti AI medzi veľkými technologickými podnikmi.