Sociálna sieť X žaluje inzerentov, obviňuje ich z nezákonného bojkotu

Sociálna sieť X žaluje inzerentov, obviňuje ich z nezákonného bojkotu reprofoto X Elon Musk

Sociálna sieť X, ktorú vlastní miliardár Elon Musk, zažalovala Svetovú federáciu inzerentov (WFA) a spoločnosti Mars, Unilever, Orsted a CVS Health. Obvinila ich z nezákonného sprisahania za účelom bojkotu platformy, ktoré ju pripravilo o miliardy z reklamných príjmov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Žaloba uvádza, že inzerenti, ktorí konali prostredníctvom iniciatívy WFA nazvanej Globálna aliancia pre zodpovedné médiá, sa rozhodli stiahnuť svoju reklamu z X, predtým známej ako Twitter, a sieť tak prišla na reklamných príjmoch o miliardy dolárov. Konali tak proti svojim vlastným ekonomickým záujmom v rámci sprisahania proti platforme sociálnych médií, ktoré porušuje protimonopolné zákony USA.

Generálna riaditeľka X Linda Yaccarin vo vyhlásení k žalobe uviedla, že "ľudí poškodzuje, keď je trh s myšlienkami obmedzený. Žiadna malá skupina ľudí by nemala mať monopol nad tým, čo sa môže speňažiť."

Musk vo svojom príspevku na sociálnej sieti X uviedol, že po dvoch rokoch, keď sa správal milo a nedostával nič ako prázdne slová, prichádza vojna.

Príjmy z reklamy X sa prepadli na niekoľko mesiacov po tom, čo Musk spoločnosť v roku 2022 kúpil. Inzerenti sa obávali rýchlych zmien začatých pod Muskovým vlastníctvom.

Skupina inzerentov spustila iniciatívu zodpovedných médií v roku 2019. Iniciatíva má pomôcť odvetviu riešiť problém nelegálneho alebo škodlivého obsahu na platformách digitálnych médií a zarábaní na ňom prostredníctvom reklamy.

Firma X v žalobe uviedla, že uplatňuje štandardy bezpečnosti, ktoré sú porovnateľné s konkurenciou a ktoré spĺňajú alebo prekračujú opatrenia stanovené Globálnou alianciou pre zodpovedné médiá. Požaduje bližšie nešpecifikované odškodnenie a súdny príkaz, ktorý by zabránil ďalším snahám o sprisahanie s cieľom pripraviť firmu o peniaze z reklamy.