Mladá žena zverejnila intímne fotografie kamaráta, hrozí jej väzenie

Mladá žena zverejnila intímne fotografie kamaráta, hrozí jej väzenie Ilustr. foto: Omediach.com

Osemnásťročné dievča zo Zlína zverejnilo podľa polície intímne fotografie svojho niekdajšieho kamaráta. Kriminalisti ju obvinili z porušenia tajomstva listín a iných dokumentov uchovávaných v súkromí a neoprávnený prístup k počítačovému systému a neoprávnený zásah do počítačového systému alebo nosiča informácií. V prípade odsúdenia jej hrozia až tri roky väzenia, uviedla v tlačovej správe policajná hovorkyňa Monika Kozumplíková.

Tento rok vo februári mladá žena podľa policajtov neoprávnene vstúpila do súkromného účtu svojho bývalého dvadsaťtriročného kamaráta na sociálnej sieti. "Prečítala si jeho internú komunikáciu, vyhľadala v nich intímne fotografie a videá, ktoré následne zverejnila a rozposlala jeho rodičom, priateľom a ďalším známym, ktorých mal mladý muž vo svojich kontaktoch," uviedla hovorkyňa.

Dvojica sa poznala od detstva. Koncom minulého roka sa však spolu podľa policajtov prestali priateliť. "Dievča sa v nasledujúcich týždňoch dozvedelo, že o ju kamarát medzi známymi ohovára. Rozhodlo sa, že si to overí a využilo to, že sa z jeho počítača v minulosti prihlasoval do svojej sociálnej siete," uviedla Kozumplíková.

Potom, čo dievča zneužilo mužove prihlasovacie údaje, prečítalo si podľa hovorkyne jeho internú komunikáciu a zistilo, že o nej skutočne šíri klamstvá. "Rozhodla sa pre pomstu a rozposlala celkom 28 ľuďom intímne fotografie a videá, ktoré zachytávali muža a jeho bývalé priateľky v rôznych sexuálnych pozíciách. Keď mužovi volali jeho známi a rodinní príslušníci, prečo im posiela takéto fotografie, rozhodol sa podať trestné oznámenie. Kto fotografie rozoslal, nevedel," uviedla Kozumplíková.

Páchateľku kriminalisti odhalili onedlho, mladá žena sa k svojmu konaniu priznala. Polícia v súvislosti s prípadom upozornila, aby si ľudia uvedomili, že všetka komunikácia na sociálnych sieťach, v SMS správach alebo emailoch je vždy súkromná. Jej zneužitie či zverejnenie bez vedomia majiteľa je trestné. Týka sa to aj súkromných fotografií alebo videí.