Polícia odložila vyšetrovanie hackerského útoku s vymyslenou správou o zabránení atentátu na Pellegriniho

Polícia odložila vyšetrovanie hackerského útoku s vymyslenou správou o zabránení atentátu na Pellegriniho Ilustr. foto: Facebook Peter Pellegrini

Česká polícia odložila vyšetrovanie aprílového hackerského útoku na spravodajský web České noviny (ČN), na ktorom Česká tlačová kancelária publikuje výber zo svojho spravodajského servisu. V uznesení, ktoré dostala ČTK, polícia uvádza, že vo veci podozrenia z neoprávneného prístupu neznámeho páchateľa k počítačovému systému sa nepodarilo zistiť skutočnosti oprávňujúce začať trestné stíhanie, pretože neodhalila páchateľa útoku. Z uznesenia však vyplýva, že stopy útoku vedú do Ruska.

 Neznámy páchateľ v utorok 23. apríla prelomil zabezpečenie publikačného systému webu České noviny, kam umiestnil vymyslenú správu o tom, že Bezpečnostnej informačnej službe sa podarilo zabrániť atentátu na nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho z rúk Ukrajinca a vymyslené mimoriadne vyhlásenie českého ministra zahraničia Jána Lipavského. ČTK tieto informácie okamžite dementovala. Generálny riaditeľ ČTK Jaroslav Kábele zároveň uistil, že redakčný systém ČTK, ktorým agentúra dodáva kompletný spravodajský servis svojim klientom, útokom zasiahnutý nebol. Útok označil za pokus poškodiť dobré meno a dôveryhodnosť národnej spravodajskej agentúry.

Polícia sa tiež zaoberala pokusom o diskreditáciu externého spolupracovníka ČTK zo spoločnosti, ktorá dlhodobo vyvíja a spravuje webové stránky ČTK. Niekoľko dní po hackerskom útoku prostredníctvom aplikácie WhatsApp začali kolovať podvodné screenshoty komunikácie, podľa ktorých mal byť útočníkom práve tento externý spolupracovník, ktorý tak údajne urobil za odplatu 51.000 amerických dolárov. Polícia vo svojom uznesení uviedla, že sa javí ako pravdepodobné, že tieto screenshoty boli vytvorené účelovo, aby poškodili ČTK a jej dlhodobého spolupracovníka.

"Mrzí nás, že sme sa nedozvedeli meno skutočného páchateľa, ale sme si istí, že českí vyšetrovatelia urobili všetko, čo bolo v ich silách. To, že stopy vedú do Ruska, konvenuje s podobnou skúsenosťou poľskej agentúry PAP, ktorá tiež čelila hackerskému útoku," povedal generálny riaditeľ ČTK Jaroslav Kábele.

Poľská spravodajská agentúra PAP sa stala terčom hackerského útoku na konci tohtoročného mája. V jej spravodajskom servise vyšla falošná správa, že poľský premiér chystá vyhlásiť čiastočnú mobilizáciu a odoslať vojsko na Ukrajinu. Agentúra vzápätí správu stornovala a uistila, že nie je jej autorom. Poľské spravodajské služby dospeli k záveru, že išlo o ruský kybernetický útok prostredníctvom plánovanej dezinformácie.