Spoločnosť OpenAI po vysokých stratách očakáva v roku 2029 zisk

Spoločnosť OpenAI po vysokých stratách očakáva v roku 2029 zisk

Americká spoločnosť OpenAI, ktorá sa zaoberá umelou inteligenciou (AI) a ktorá stojí za chatovacím robotom ChatGPT, očakáva v najbližších rokoch miliardové straty. So ziskovým hospodárením počíta až v roku 2029, kedy by tržby mali dosiahnuť 100 miliárd USD. S odvolaním sa na firemné dokumenty to napísal server The Information.

V roku 2026 firma očakáva stratu až 14 miliárd USD, čo je takmer trojnásobok v porovnaní so stratou očakávanou v tomto roku. Celková strata za roky 2023 až 2028 by mala predstavovať asi 44 miliárd USD.

Hlavným dôvodom strát sú pravdepodobne vysoké náklady. Firma plánuje do konca desaťročia vynaložiť viac ako 200 miliardy USD. Odhaduje sa, že 60 až 80 percent ročných výdavkov bude vynaložených na tréning a prevádzku modelov umelej inteligencie.

ChatGPT pred viac ako rokom spustil rozruch okolo AI. Podobné programy sú vyškolené na obrovskom množstve informácií a dokážu formulovať texty na jazykovej úrovni človeka, písať softvérové ​​kódy a zhŕňať informácie.

Spoločnosť OpenAI na začiatku októbra dostala novú finančnú injekciu od investorov. V rámci kola financovania získala celkom 6,6 miliardy USD. Transakcia potom celú firmu ohodnotila na 157 miliárd dolárov. OpenAI chce peniaze použiť okrem iného na rozšírenie svojej počítačovej kapacity a ďalší rozvoj výskumu v oblasti AI.

Program ChatGPT si rýchlo získal popularitu a výrazne prispel k súčasnej vlne záujmu verejnosti, médií a investorov o umelú inteligenciu. Naďalej zostáva jednotkou na trhu a má stovky miliónov užívateľov mesačne.