Reality show chce nájsť budúcich politikov

Reality show chce nájsť budúcich politikov Reprofoto

Budúcich politikov sa snaží nájsť medzi mladými od 17 do 25 rokov nová súťaž Hľadá sa LEADr.

O víťazoch súperenia, ktoré sa podobá reality show a pobeží od apríla na internete, by mali rozhodnúť diváci. Akcia je súčasťou českého projektu Jeden svet na školách.

"V čase bonmotov a rôznych múdrostí stretávam mladých, ktorí majú chuť s tým niečo robiť. Ako sú mladí, tak sú citliví na to, čo je nesprávne. Majú cit pre spravodlivosť, empatiu, chuť pomáhať," povedal šéf projektu Jeden svet na školách Karel Strachota.

Podľa neho súťaž funguje podobne ako SuperStar, len nehľadá nádejných spevákov, ale budúcich politikov. "Hľadáme mladých do 25 rokov, o ktorých si myslíme, že majú potenciál stať sa lídrami - v zastupiteľstvách, v politike," dodal Strachota. Do súťaže sa prihlásilo okolo 50 ľudí. Do užšieho výberu postúpilo 15. Prejsť musia šiestimi kolami. Víťaz dostane podporu pre svoj projekt a zahraničnú stáž.

Podľa usporiadateľov si mladí často myslia, že sami nemôžu nič zmeniť. Bývajú otrávení aj z politiky. Nepáči sa im konfrontačný štýl a nedôverujú politickým stranám. Chýba im motivácia, aby išli sami do politiky. Motivovať ich má práve súťaž.

Prvou fázou bol nábor účastníkov. Z nich porota vyberala vhodných kandidátov a kandidátky. Posudzovala ich prehľad, orientáciu v rôznych témach, rečnícke schopnosti aj schopnosť obhajovať vlastný názor. Nasledujú "workshopy kombinované s reláciou s prvkami reality show". Hlasovať budú diváci.

Tí, čo postúpili, sa mali napríklad v uliciach Brna pokúsiť okoloidúcim predstaviť svoj projekt. Vznikne tiež dokument, ktorý zachytí pokroky vybraných mladých.