Zomrel vynálezca kinder vajíčok

Zomrel vynálezca kinder vajíčok Reprofoto youtube Arcadius Kul

V Taliansku vo veku 83 zomrel William Salice, ktorý je považovaný za vynálezcu kinder vajíčok (Kinder Surprise), teda čokoládového vajíčka doplneného vo vnútri o hračku.

Podľahol následkom mŕtvice, uviedla dnes televízia ARD. Pochovaný bude v sobotu neďaleko severotalianskej Pavie.

Salice v roku 1960 nastúpil do spoločnosti na cukrovinky Ferrero, kde pôsobil ako blízky spolupracovník majiteľa podniku Michela Ferrera, ktorý zomrel vlani. S čokoládovým vajíčkom, vnútri ktorého je hračka, firma prišla na trh po prvýkrát v roku 1972.

Televízia ARD poznamenala, že to vtedy nebol tak celkom nový nápad, pretože podobné produkty boli v Taliansku na Veľkú noc bežné. Revolučná myšlienka ale spočívala v tom, že Salice chcel vajíčka s prekvapením ponúkať po celý rok. Salice v čokoládovni Ferrero pôsobil do roku 2007.

Kinder vajíčka z času na čas boli kritizované za to, že môžu predstavovať riziko, že deti spolu s čokoládou prehltnú aj niektorý z malých dielov skladacej hračky. Z tohto dôvodu je dovoz týchto vajíčok zakázaný napríklad do Spojených štátov. Celosvetovo je evidované niekoľko prípadov, keď sa dieťa udusilo po prehltnutí hračky z vajíčka.