IKEA prichádza so špeciálnou retrokolekciou výrobkov, ktoré bol hitom predošlých 75 rokov

IKEA prichádza so špeciálnou retrokolekciou výrobkov, ktoré bol hitom predošlých 75 rokov Foto: Ikea

Nábytkárka sieť IKEA oslavuje 75 rokov, pri tej príležitosti prichádza s kolekciou Gratulera, do ktorej zaradila najobľúbenejšie výrobky zo svojej minulosti, ktoré budú dostupné v obchodných domoch IKEA.

Foto: Ikea

 

Kolekcia obsahuje rôzny nábytok a doplnky: kreslá, stolíky, lampy a textílie rôznych podôb.

„Cítili sme potrebu podeliť sa s ostatnými o našu históriu a dedičstvo a poriadne to spolu osláviť touto ukážkou rozmanitosti štýlu a dizajnu IKEA uplynulých 75 rokov,‟ hovorí Karin Gustavsson, kreatívna vedúca IKEA of Sweden.

Kolekciu GRATULERA predstaví IKEA v troch fázach, každá z nich bude zameraná na určité obdobie predošlých 75 rokov. Prvá časť kolekcie odráža 50. a 60. roky, druhá 70. a 80. a posledná 90. roky až po koniec storočia.

„Každá časť je iná a reprezentuje isté obdobie. Najskôr v nej nájdete klasické tvary tmavých farieb, potom hravý štýl s výraznými farbami a napokon škandinávsku prirodzenosť svetlého dreva a grafické vzory,‟ dodáva Karin Gustavsson.

 

Foto: Ikea

Medzi najpopulárnejšie patrilo napríklad koberec FÄRGSTARK alebo stolička BJURÅN. V kolekcii sú aj kreslá STRANDMON a EKENÄSET s novými poťahmi alebo príručný stolík LÖVBACKEN, predtým LÖVET, s novou limitovanou povrchovou úpravou.

Niektoré kúsky z kolekcie prichádzajú vo svojej originálnej podobe a niektoré pod novým názvom či s novou farbou, materiálom alebo funkciami.