Hovorca Vatikánu nečakane rezignoval

Hovorca Vatikánu nečakane rezignoval Foto: Vatican

Oddelenie komunikácie Vatikánu prechádza zásadnými zmenami.

 

Hovorca Vatikánu Greg Burke a jeho zástupkyňa dnes nečakane ohlásili rezignáciu na svoje funkcie. Oznámila to vatikánska tlačová služba. Neuviedla však, aký je dôvod odchodu dvoch kľúčových ľudí, ktorí pomáhajú vytvárať verejný obraz katolíckej cirkvi. Pápež František rezignáciu prijal, na jeho pokyn bude tlačové oddelenie dočasne riadiť Alessandro Gisotti, ktorý mal doteraz na starosti koordináciu sociálnych sietí.

Američan Burke sa vatikánskym hovorcom stal v júli 2016, keď nahradil svojho dlhoročného predchodcu Federika Lombardiho. Spolu s Burke odchádza aj jeho pravá ruka, Španielka Paloma Garcíaová Ovejerová.

"Paloma a ja sme podali rezignáciu s účinnosťou od 1. januára. Domnievame sa, že teraz, keď oddelenie komunikácie vo Vatikáne prechádza reštrukturalizáciou, by bolo najlepšie, aby si Svätý Otec úplne slobodne vybral nový tím," uviedol Burke na twitteri.

Oddelenie komunikácie prekonalo v posledných týždňoch významné personálne zmeny. Pred dvoma týždňami pápež vymenoval ako hlavného editora do novo zriadeného riadiaceho oddelenia vatikánskych mediálnych služieb talianskeho novinára Andrea Tornielliho. Nové obsadenie má aj post šéfredaktora vatikánskeho denníka Osservatore Romano, kde Giovanniho Mariu Viana nahradil publicista Andrea Monda.