10-ročná Majka z Trnavy navrhla hračku pre IKEA. Predávať sa bude po celom svete (FOTO)

10-ročná Majka z Trnavy navrhla hračku pre IKEA. Predávať sa bude po celom svete (FOTO) Foto: Ikea

Spoločnosť IKEA už šiesty rok vyzvala deti po celom svete, aby sa zapojili do súťaže Malý dizajnér, v ktorej deti navrhujú plyšovú hračku.

 

Do súťaže prišlo 71 000 kresieb z celého sveta, z ktorých IKEA vybrala šesť víťazných návrhov, na základe ktorých vyrobila skutočné hračky.

 

Vôbec po prvýkrát je medzi nimi aj návrh zo Slovenska. Iba desaťročná Mária z Trnavy navrhla postavičku, ktorá je spojením dvoch malých zvieratiek myšky a lienky a nazvala ju Myšlienka.

Prvý októbrový deň Majka spolu s riaditeľkou obchodného domu IKEA Bratislava Luciou Klečkovou pokrstili myšku prezlečenú za lienku farebnými korálkami. „Želám Myšlienke, aby sa páčila a aby pomohla všetkým deťom, ktoré potrebujú peniaze a najmä aby ju mali deti radi,“ popriala Majka na štart cesty Myšlienke.

Foto: Ikea

,,Na Slovensku sa do súťaže Malý dizajnér zapojilo 138 detí, ktoré nakreslili naozaj krásne a výnimočné plyšové hračky. Nikdy ma neprestane prekvapovať to, aké dokážu byť deti kreatívne. My v IKEA sme hrdí na každého jedného malého dizajnéra, ktorý sa do našej súťaže zapojil. Zároveň sa neskutočne tešíme zo slovenského návrhu s názvom MYŠLIENKA, ktorý je súčasťou kolekcie SAGOSKATT na rok 2020. Je to naozaj veľký úspech a Majke srdečne gratulujeme," povedala Lucia Klečková, riaditeľka obchodného domu IKEA Bratislava.

„Ide o jedinečný projekt, ktorý umožňuje Detskej IKEA zapojiť do vývoja výrobkov aj deti. Plyšové hračky vytvorené podľa detských návrhov sa predávajú po celom svete a celý výťažok z predaja putuje na dobrú vec,“ vysvetľuje Ema Lázniková z Detského oddelenia IKEA Bratislava.

Tu je šestica hravých a tvorivých návrhov z celého sveta, ktoré porota vybrala tento rok:

 Foto: Ikea

LAMMA, dizajn: Christel, 6 rokov
BAKLAŽÁNOVÉ AUTÍČKO, dizajn: Ayaan, 8 rokov
MYŠLIENKA, dizajn: Mária, 9 rokov
NALLU, dizajn: Sofia, 6 rokov
BONBON-POISSON GOURMAND, dizajn: Clémence, 8 rokov
ZEM PLNÁ LÁSKY, dizajn: Yo-Pong, 12 rokov

IKEA v rámci kampane Let's Play for Change (Poďme sa hrať a zmeníme svet) daruje celý výťažok z predaja kolekcie SAGOSKATT lokálnym projektom, ktoré podporujú právo detí na hru. Výťažok 4132EUR z predaja minuloročnej kolekcie Sagoskatt venovala IKEA občianskemu združeniu Bublina, ktoré pre deti z detských domovov plánuje pobyt v enviro mestečku Zaježová a splav po Malom Dunaji.