NBA predala vysielacie práva na jedenásť rokov za 76 miliárd dolárov, pôvodný vlastník sa bráni

NBA predala vysielacie práva na jedenásť rokov za 76 miliárd dolárov, pôvodný vlastník sa bráni

Basketbalová NBA na webe oznámila, že podpísala lukratívny jedenásťročný kontrakt s tromi spoločnosťami o vysielacích právach. Podľa agentúry AP elitná basketbalová súťaž vďaka zmluve, ktorá nadobudne platnosť v sezóne 2025/26, zarobí 76 miliárd dolárov.

Nový kontrakt sa týka spoločností Walt Disney, NBC a Amazon. Vedenie NBA naopak neprijalo ponuku spoločnosti Warner Bros. Discovery na 1,8 miliardy ročne, čo bude znamenať koniec dlhoročného partnerstva. Stanica TNT patriaca pod Discovery vysiela NBA takmer štyri desaťročia a po budúcej sezóne ju má vystriedať Amazon Prime Video.

Predstavitelia TNT v nesúhlasnej reakcii uviedli, že chcú podniknúť "patričné ​​kroky". "Dorovnali sme ponuku Amazonu, na čo sme mali podľa kontraktu právo, a sme toho názoru, že nás NBA nemôže odmietnuť," uviedla TNT Sports.

Najlepší "balíček" zápasov budú mať naďalej televízne stanice ESPN a ABC patriace pod Disney, ktoré majú práva na finále play off a budú vysielať zhruba 80 stretnutí základnej časti. Až stovku duelov základnej časti uvidia fanúšikovia na NBC, na ktorú sa elitná basketbalová súťaž vráti po dvoch desiatkach rokov, Amazon bude mať 66 zápasov.

"Naše nové globálne mediálne zmluvy maximalizujú dosah a prístupnosť zápasov NBA pre fanúšikov v Spojených štátoch a po celom svete," uviedol komisionár súťaže Adam Silver. "Títo partneri budú v budúcej dekáde distribuovať náš obsah na mnohých platformách a pomôžu meniť fanúšikovské zážitky," dodal.