Festival českého divadla začína už 2. novembra

Festival českého divadla začína už 2. novembra Divadlo na zábradlí

Tradičnou súčasťou jesene v Štúdiu L+S je legendárny FESTIVAL ČESKÉHO DIVADLA, ktorý sa tento rok uskutoční od 2. do 16. novembra.

Počas dvoch týždňov ponúkne reprezentatívnu vzorku súčasnej divadelnej scény - inscenácie z produkcie Divadla Járy Cimrmana, Studia Ypsilon, Divadla Viola, Národního divadla Praha, Shakespeare Company Prague, A Studia Rubín, La Fabriky a Divadla na zábradlí.

,,Snažili sme sa urobiť dramaturgiu tak, aby bola síce malou, ale reprezentatívnou vzorkou rôznych druhov a pohľadov na súčasnú českú divadelnú scénu s dôrazom na autorské divadlo. Príde k nám napríklad Divadlo na zábradlí, ktoré za scénografiu predstavenia Požitkáři získalo Cenu českej divadelnej kritiky. V zostave predstavení sú ale aj inscenácie, ktoré sú úspešné už viac sezón, napríklad Proč si nezatančíte (Divadlo Viola), alebo hit vlaňajšej sezóny Národního divadla (Strasti života) a za udalosť roka považovala kritika predstavenie La Fabriky (Krasavice interkontinentální)," hovorí výkonný riaditeľ Štúdia L+S Pavol Danišovič.

Stalo sa už tradíciou, že festival otvárajú ,,cimrmanologickí bardi". Legendárne Divadlo Járy Cimrmana na čele so skvelým Zdeňkom Svěrákom príde tentoraz do Bratislavy s hrou Švestka. Pre každoročný veľký záujem sa bude hrať 2. aj 3. novembra. Inscenácia má podtitul javiskový sklerotikon a podobne ako iné cimrmanovské hry sa skladá z dvoch častí. Tá dramatická sa odohráva na železničnej stanici Středoplky, na ktorú prichádza bývalý strážnik Přemysl Hájek, aby obral úrodu zo svojej slivky na stanici. Prichádza do konfliktu s mladým strážnikom stanice, ktorý mu odmietne požičať rebrík. A tak Přemysl využije skúsenosti svojich kamarátov. Na prvý pohľad vcelku ľahká úloha je ale komplikovaná faktom, že Přemysl Hájek trpí stareckým neduhom - neschopnosťou udržať myšlienku...

Švestka/ Divadlo J. Cimrmana

Herecké esá ako Martin Dejdar, Jiří Lábus, Pavel Nový, ale aj mnohí ďalší účinkujú v kolektívnej improvizácii plnej humoru s názvom Pánská šatna, aneb Improvizace v Ypsilonce, ktorú Štúdio L+S uvedie 4. novembra. Herci bavia publikum i seba improvizovanými dialógmi, historkami a k nim pridajú aj zopár známych pesničiek. To všetko na scéne i v sále vyvoláva spontánnu atmosféru a prináša nové nápady. Nechýba ani trochu kolegiálnej škodoradosti, predsa len spolu hrajú už desiatky rokov a prežili veľkú časť hereckého života spoločne. To všetko sa odráža v ich vzájomných ,,prihrávkach" a nekompromisných smečoch.

Na Jiřího Lábusa sa môže divák tešiť aj v ďalšej hre. Spolu s Emilom Viklickým uvedú 5. novembra titul Divadla Viola - Proč si nezatančíte? Skvelá kombinácia excelentného herectva s virtuóznymi jazzovými improvizáciami pochádza od. Raymonda Carvera – majstra krátkej prózy a jedného z najvýznamnejších spisovateľov americkej literatúry 80.rokov minulého storočia.

Národní divadlo Praha príde do Bratislavy s hitom vlaňajšej sezóny – Strasti života. Príbeh manželov, ktorí spolu prežili podstatnú časť života, v dobrom aj v zlom. Vychovali deti, pracovali, hádali sa aj milovali. Navzájom sa dokonale poznajú, vedia o sebe takmer všetko. Jedného dňa sa ale manžel zobudí s pocitom, že jeho život sa končí. Začne bilancovať, obviňovať seba i svoju manželku, hľadať východisko zo samoty, ktorú cíti. Jediným riešením z krízy, ktorú pociťuje, je zmena. Chce všetko opustiť a začať znovu. V inscenácii slovenského režiséra Eduarda Kudláča účinkujú Jiří Štěpnička, Jana Boušková, Alois Švehlík a počas Festivalu českého divadla ju môžete vidieť 7. novembra.

Provokatívnu hru, ktorá očarila aj Broadway – Venuše v kožichu – uvedie 8. novembra divadelné zoskupenie Shakespeare Company Prague. Thomas, dramatik na hranici zrútenia, sa zúfalo snaží nájsť herečku do klasického sadomasochistického príbehu. Na konkurz prichádza jediná žena - vulgárna a podobne zúfalá herečka Vanda. Hoci sa pre rolu vôbec nehodí, postupne sa ukáže, že materiál zvláštnym spôsobom ovláda, rovnako ako samotného Thomasa. Čím viac sú obidvaja ponorení do scenára, tým viac sa rušia hranice medzi hrou a realitou, a začína sa boj submisivity a dominancie, vyhrať však môže iba jeden z nich...

S hrou Přirození prichádzajú na Festival českého divadla mladí, drzí a provokatívni „kolečkovci". 11. novembra uvedú sci – fi hru o tom, či je dobré poznať svoje limity. A či je dobré poznať limity sveta. Jiří chce zmeniť svet. Má pocit, že si to za svoju tvrdú vedeckú prácu zaslúži. Veď pre vedu by dokonca obetoval svoju lásku k Honzíkovi. Ale je Jiří tým vyvoleným? A môže byť homosexuál dobrým inštalatérom? Sociologička Hanka tvrdí, že by sa o tom musel urobiť výskum. A ona je dobrá sociologička. A stále atraktívna žena, žiadna sivá myš. ,,Zadok je tunel do duše..." Jednoducho „kolečkovci" opäť vo svojom živle.

Krasavice interkontinentální – Arte et marte je názov autorskej klauniády o priateľstve, v ktorej excelujú Anna Polívková a Martha Issová. Jej vznik vraj inšpirovalo tvrdenie Milana Lasicu a Júliusa Satinského, že ženské komické duo nemôže existovať. Tvrdili, že už samotná podstata ženskej prirodzenosti nedovolí osobe nežnejšieho pohlavia pripustiť, že by mohla byť hlúpejšia, nešikovnejšia či dokonca škaredšia ako tá druhá. Potvrdia túto teóriu? Klauniádu dvojice excelentných herečiek označila kritika za jeden z divadelných počinov roka. Skôr neverbálnu komunikáciu obidvoch herečiek dopĺňa animácia filmovej režisérky a animátorky Michaely Pavlátovej. Festival ju uvedie 14. novembra.

Foto: La Fabrika

Groteskný pohľad na tému života a smrti, s nadhľadom, humorom, ale aj so smutnými tónmi. Taká je hra Požitkáři, s ktorou do Štúdia L+S zavíta 16. novembra Divadlo na zábradlí. V hotelovej lobby sa schádza podivná spoločnosť. Herec, ktorý sa do úmoru snaží naučiť krkolomný text, elegantná dáma s tajomstvom v taške, podivný chlap, ktorému sa všetci vysmievajú...Títo ľudia nemajú zdanlivo nič spoločné, čas sa pomaly vlečie, alebo už stojí. Rozhovory sa vedú, ale z času na čas sa niekto náhle lúči so životom...

Festival bude tento rok sprevádzať unikátna výstava fotografií venovaná dvom významným postavám českého divadla - Janovi Werichovi a Jiřímu Voskovcovi. "V+W, forbíny života" vznikla z iniciatívy Divadla ABC spoločne s predstavením V+W revue. Prvá časť je venovaná fotografiám zo súkromného archívu oboch pánov, pričom mnohé z nich doteraz neboli publikované. Nájdete tam rodičov Jana Wericha, fotografiu urobenú hneď po ich prílete do USA, či Jiřího Voskovca s mladým Václavom Havlom. Druhá časť výstavy je venovaná najznámejším divadelným hrám, sú tam záznamy z inscenácií Těžká Barbora, Pudr a benzín, alebo vstupenka a program k hre Osel a stín. Fotografie sú z bohatej zbierky Jaromíra Farníka, ktorý ich Mestským divadlám pražským poskytol. Výstavu uvedie Štúdio L+S v spolupráci s Českým centrum.

22.ročník Festivalu českého divadla sa koná pod záštitou Veľvyslanectva Českej republiky na Slovensku a je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Ministerstva kultúry Českej republiky.