Pripravuje sa zákaz propagácie výrobkov využívaných pri mučení a popravách

Pripravuje sa zákaz propagácie výrobkov využívaných pri mučení a popravách Ilustr.foto z filmu Nikita


Európsky parlament v utorok schválil novelizáciu pravidiel EÚ zameranú na dôslednejšie predchádzanie obchodu s tovarmi, ktoré môžu byť využité pri mučení alebo vykonávaní popráv.

 

 

Poslanci presadili ustanovenia, ktoré zakazujú propagáciu produktov využívaných na kruté, neľudské a ponižujúce zaobchádzanie, ako aj ich tranzit cez územie EÚ.

„Zákaz trestu smrti a mučenia patrí medzi základné ciele európskej obchodnej a zahraničnej politiky a je nevyhnutné, aby spoločnosti z EÚ neprispievali k týmto praktikám. Novú legislatívu sme posilnili a urobili flexibilnejšou tak, aby mohla EÚ rýchlo zareagovať na akékoľvek zmeny a vývoj v oblasti nových technológií,‟ uviedla spravodajkyňa Marietje Schaake pred hlasovaním.

poslanci presadili nasledujúce ustanovenia:

• zákaz marketingu a propagácie. Podľa nových pravidiel bude nelegálny aj predaj a nákup online a offline reklamných služieb na zakázané tovary, ktoré nemajú iné praktické využitie ako mučenie či vykonávanie popráv (napríklad elektrické kreslá alebo automatické injekčné systémy). Zákaz sa bude vzťahovať aj na výstavy a veľtrhy v EÚ, pri ktorých doterajšie medzery v právnych predpisoch umožňovali propagáciu či vystavovanie istých produktov (napríklad obuškov s hrotmi, pút na palce alebo štítov s hrotmi), a to napriek zákazu ich vývozu.

• zákaz tranzitu. Tranzit zakázaných produktov cez územie EÚ sa stane nezákonným. Zakázaná bude aj preprava kontrolovaných tovarov, teda produktov, ktoré boli vyvinuté na iné účely, mohli by byť však využité aj na mučenie alebo na vykonanie trestu smrti (napríklad zbrane na potláčanie nepokojov alebo niektoré anestetiká využívané v smrtiacich injekciách) v prípadoch, ak si budú dopravcovia vedomí, že skončia v nesprávnych rukách. Poskytovanie služieb sprostredkovania a technickej asistencie súvisiacich so zakázanými produktmi budú taktiež zakázané.